Rezultati prvog kruga izbora u Francuskoj završeni

Rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj su pristigli. Koalicija “Zajedno” u kojoj se nalazi i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona “Renesansa” dospela je večeras, posle preliminarnog prebrojavanja glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, na drugo mesto, sa 25,80 odsto glasova.

Prva je levica, koju predvodi Žan-Lik Melanšon sa 26,20.

Većina Francuza tako nije želela da predsednička većina posle dva meseca dobije i većinu u skupštini što je svojevrsni presedan u Petoj republici.

Na trećem mestu je krajnje desničarsko “Nacionalno okupljanje” Marin Le Pen sa 19,10 odsto. Republikanci sa centristima iz UDI su osvojili 11,10 procenata, a ostali 5,90.

To, međutim, ne znači i da će Žan Lik Melanšon biti novi premijer. Preostao je drugi krug sledeće sedmice, u koji će se plasirati svi kandidati koji su osvojili više od 12,5 odsto upisanih u biračke spiskove.

Na osnovu spajanja i mogućih koalicija, u nedelju uveče su napravljene projekcije prema kojima bi Makronova stranka mogla da ima najviše poslaničkih mesta, od 270 do 310, što znači da postoji sumnja u to da li će imati apsolutnu većinu od 289 poslanika, koja joj je potrebna da bi se sprovele reforme.

Levičarskoj koaliciji se predviđa od 170 do 220 mesta, što znači da postaju vodeća opoziciona snaga s velikim brojem poslanika. Ali, iz vođstva ove stranke ne prihvataju ovakve računice i ističu da je najvažnije to što su izbili na prvo mesto posle prvog kruga i da do računanja broja poslanika ima još puno vremena.

Stranka Marin Le Pen može da računa na 15 do 30 poslanika, klasična desnica na 33 do 53, a ekstremno desna partija Erika Zemura na jedno ili nijedno mesto. Ali, nezahvalno je trenutno izvoditi računice, dok ne stignu konačni rezultati.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji