Kimova Koreja opet ispaljuje sumnjive rakete u more

Severna Koreja je u nedelju probno ispalila sumnjive artiljerijske projektile u more, saopštila je vojska Južne Koreje, nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na veću odbrambenu sposobnost da se nosi sa spoljnim pretnjama.

U saopštenju medija navodi se da je u nedelju ujutro otkriveno nekoliko putanja leta za koje se veruje da su severnokorejska artiljerija.

Artiljerijski testovi Severa privlače manje pažnje od njegovih raketnih lansiranja.

Ali njena artiljerija dugog dometa raspoređena prema Južnoj Koreji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju za naseljenu metropolitansku regiju njihovog suseda, koja je samo 40-50 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Pretpostavljena artiljerijska lansiranja bila su najnovija u nizu testova naoružanja koje je Severna Koreja izvršila ove godine u, kako strani stručnjaci nazivaju pokušajem da se izvrši pritisak na njene rivale Vašington i Seul da ublaže međunarodne sankcije protiv Pjongjanga i naprave druge ustupke.

Južnokorejski i američki zvaničnici su nedavno rekli da je Severna Koreja skoro završila pripreme za svoju prvu nuklearnu probu u poslednjih pet godina. U martu, Severna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do kontinentalnog dela SAD, kršeći moratorijum iz 2018. na velike raketne testove.

U govoru na prošlonedeljnom sastanku vladajuće stranke, Kim je istakao potrebu za jačanjem vojnih sposobnosti svoje zemlje, rekavši da je trenutno bezbednosno okruženje „veoma ozbiljno“.

U Kimovom govoru koji su preneli državni mediji nisu pominjane Sjedinjene Države ili Južna Koreja.

Ali on je i dalje izneo „militantne zadatke“ koje će sprovoditi njegove oružane snage i naučnici, sugerišući da će nastaviti sa svojim planovima za povećanje naoružanja visokog profila.

Moguća nova nuklearna proba Severne Koreje bila bi sedma te vrste.

Neki stručnjaci kažu da će Severna Koreja verovatno koristiti test za izradu bojevih glava koje će biti postavljene na taktičko nuklearno oružje koje ima za cilj gađanje ciljeva u Južnoj Koreji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP