Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je danas tokom posete Finskoj, da je bezbedonosna zabrinutost koju je Turska izrazila o protivljenju zahteva Finske i Švedske za članstvo u NATO je legitimna.

Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja – rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, moramo da zapamtimo i razumemo da nijedan saveznik NATO nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.

Stoltenberg i Ninisto su rekli da će se razgovori sa Turskom nastaviti, ali nisu dali naznake napretka u pregovorima, navodi britanska agencija.

Samit u Madridu nikada nije bio krajnji rok – rekao je Stoltenberg, misleći na sastanak NATO u Madridu krajem juna.

Poručio je da je Turska ključni saveznik za Alijansu zbog svoje strateške lokacije na Crnom moru između Evrope i Bliskog istoka.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Agencije