Henri Kisindžer smatra da Džonson "nije dorastao" da završi "posao"

Henri Kisindžer je doveo u pitanje vođstvo Borisa Džonsona nad „izvršenjem“ Bregzita dok se vlada priprema da suspenduje protokol o Severnoj Irskoj.

Američki državnik veteran pohvalio je premijerovo „zapanjujuće“ dostignuće u promeni „pravca Britanije prema Evropi“, za koje je predvideo da će ostati upisano kao „jedna od važnih tranzicija u istoriji“.

Međutim, 99-godišnjak je za Sandej Tajms Magazine rekao da se „često dešava da ljudi koji završe jedan veliki zadatak ne mogu da primene svoje kvalitete u njegovom izvršenju“; veština koju je on predložio „kako je institucionalizovati”.

Dalje je rekao da kvalitet liderstva uopšte nije „prikladan izazovu”.

Bivši američki državni sekretar Kisindžer je ranije rekao da bi Bregzit mogao da ojača odnose Britanije sa SAD, rekavši na konferenciji u Londonu 2017. da će „čak i ako se neke veze sa Evropom prekinu, druge veze će biti izgrađene sa Sjedinjenim Državama“.

On je godinu dana ranije upozorio da EU „ne treba da tretira Britaniju kao begunca iz zatvora, već kao potencijalnog sunarodnika”.

Dolazi u trenutku kada Vlada u ponedeljak treba da unese predlog zakona u Zajednicu koji će ministrima omogućiti da jednostrano preglase delove Protokola.

Liz Trus, ministarka spoljnih poslova, nastaviće sa suprotstavljanjem Dauning strita, podnošenjem zakona koji će ukinuti provere robe koja putuje između Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske, što je potez za koji se očekuje da će izazvati bes u EU.

Unionisti u Severnoj Irskoj se žestoko protive Protokolu, tvrdeći da je on podrio mesto regiona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

DUP je blokirao formiranje nove vlade koja deli vlast u Stormontu posle prošlomesečnih skupštinskih izbora u znak protesta zbog Protokola.

Predlogom zakona Vlada će bez saglasnosti EU promeniti uslove međunarodnog ugovora u pokušaju da smanji provere kretanja robe preko Irskog mora.

EU je jasno stavila do znanja da bi takav korak predstavljao kršenje međunarodnog prava i mogao bi da izazove uzvratnu akciju bloka.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: TheTelegraph