Ron de Santis moguća zamena

Ron De Santis, sve popularniji, guverner Floride pobedio je bivšeg predsednika u nedavnim anketama i mogao bi da bude mlađa i bolja verzija za Trampa.

Dok Donald Tramp nastavlja da preovlađuje u pogledu dalje kandidature za predsednika SAD-a 2024. godine, još jedno ime se pojavilo kao mogući kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke: guverner Floride, Ron DeSantis.

Zvezda u usponu konzervativnog pokreta MAGA, nazvanog po Trampovom sloganu kampanje „Učinimo Ameriku ponovo velikom“(„make America great again„), pobedila je bivšeg predsednika u nekoliko nedavnih anketa među partijskim aktivistima, od kojih izgleda da su neki konačno umorni od Trampovih „velikih“ izjava.

I sa Trampovom trenutnom situacijom koja se odnosi na trenutno ispitivanje oko dešavanja koja su se desila 6. januara 2021. u Vašingtonu, neki analitičari kažu da je sada idealno vreme za mlađeg, privlačnijeg kandidata republikanaca.

Čini se da DeSantis, 43, nudi sve što bi pokret MAGA želela od kandidata.

Dok Tramp, koji je napustio Belu kuću u januaru 2021, grdi svoje neprijatelje stvarne i viđene iz svoje vile Mar-a-Lago na obali u Palm Biču, DeSantis unapređuje svoje vladajuće akreditive iz vile guvernera Floride u Talahasiju.

Poslednjih nedelja on je potpisao brojne zakone o „kulturnom ratu“, uključujući oduzimanje moći crnačkim glasačima tako što je naterao kongresne okruge Floride u korist republikanaca; ograničavanje načina na koji se raspravlja o rasi i različitostima u školama i preduzećima; i zabranjujući razgovore o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji u određenim učionicama na Floridi svojim zakonom „ne reci gej“.

DeSantisov samozvani rat protiv „vokeizma“ takođe je obuhvatio zabranu udžbenika matematike za koje se smatra da sadrže „zabranjene teme“, uključujući kritičku teoriju rase; pokušaja da se zabrani medicinska pomoć za transrodne mlade; i izbori borbu sa Diznijem zbog LBGTQ+ propagande.

„Ima nadimak Guverner Grievance“, rekao je Majkl Bajnder, profesor političkih nauka i direktor laboratorije za istraživanje javnog mnjenja na Univerzitetu Severne Floride, Džeksonvil.

Iako mu predstoje izbori (da ostane guverner Floride) za nekoliko meseci, i siguran sam da ih shvata ozbiljno, odluke koje donosi, pitanja kojima se bavi i akcije koje preduzima su zaista osmišljeni za 2024.

DeSantis ostaje favorit da udobno pobedi u trci za reizbor u novembru, i iskoristi to kao verovatnu odskočnu dasku za pokušaj nominacije za predsedničke izbore 2024, bez obzira da li će se Tramp, koji će do sledećih izbora imati 78 godina, ponovo kandidovati ili ne.

Iako DeSantis neće komentarisati spekulacije, on je poslednjih meseci prikupljao sredstva u drugim državama.

U Koloradu, republikanski aktivisti na Zapadnom konzervativnom samitu prošlog vikenda glasali su sa 71%-67% za DeSantisa u odnosu na Trampa u anketi za svog željenog kandidata za 2024., njegovu drugu uzastopnu pobedu (učesnici su mogli da ponude više odgovora).

DeSantis je takođe pobedio u anketi republikanaca iz Viskonsina prošlog meseca sa 38% prema Trampovim 32%.

Tramp, očekivano, ne ceni mogućnost da ga uzurpira njegov bivši štićenik, koga je 2017. opisao kao „briljantnog mladog lidera“.

Njih dvojica su se sukobili oko svojih odgovora na pandemiju dok je Tramp bio na vlasti, a Akios je izvestio o još većem neslaganju, tvrdeći da je Tramp privatno kritikovao DeSantisa kao „tupu ličnost“ bez šanse da ga pobedi za nominaciju 2024.

Tramp je ove nedelje poslao mejlove u kojima je istakao anketu Morning Consult-a koja je pokazala da on još uvek komanduje Republikanskom strankom na nacionalnom nivou sa podrškom od 53 odsto, iako je pao 3 odsto, a DeSantis je porastao za istu vrednost od prethodne ankete u martu.

Bajnder, profesor UNF-a, očekuje prepuno polje u potrazi za republikanskom nominacijom, što bi moglo da uključi bivšeg potpredsednika Majka Pensa, senatora iz Teksasa Teda Kruza, bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i Niki Hejli, prethodnog guvernera Južne Karoline i ambasadora SAD u Ujedinjene nacije.

Usudio bih se da kažem da ćemo videti više kandidata, a ne samo dva. – izjavio je on.

Svako ko ne pokazuje poštovanje prema Donaldu Trampu potencijalno je na listi neprijatelja Donalda Trampa, bez obzira na vašu politiku (i) sigurno je već neko vreme jasno da je DeSantis bacio oko na 2024.

Tramp je bio hladan, ako ne i potpuno hladan prema DeSantisu otkako je mnogo toga postalo poznato.

Ako i kada Tramp odluči da uđe u trku, interakcija između ta dva kandidata i taj odnos će mnogo reći o tome kako će se odigrati čitavi izbori.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: The Guardian