Rusija će imati daleko veći profit

Rusija kaže da očekuje skok profita od izvoza energenata ove godine zbog rasta cena.

„S obzirom na nivo cena koji je uspostavljen kao rezultat politike Zapada, nismo pretrpeli budžetske gubitke“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u subotu na jednoj bosanskoj TV stanici , prema zvaničnom transkriptu.

Naprotiv, ove godine ćemo značajno povećati profit od izvoza naših energenata – nastavio je Lavrov, preneo je Rojters.

Rusija je pogođena intenzivnim sankcijama, ali Moskva bi i dalje mogla da zaradi 800 miliona dolara dnevno od prihoda od nafte i gasa ove godine usred rastućih cena energije, kao što je Dnevni Puls već preneo.

Porast cena energenata mogao bi da dovede prodaju ruske nafte i gasa na 285 milijardi dolara ove godine. To je 20% više od 235,6 milijardi dolara koje je zemlja primila od nafte i gasa 2021.

Vlada predsednika Vladimira Putina se do sada držala jer su cene nafte porasle za oko 50 odsto ove godine i trguju na 13-godišnjim maksimumima usred oskudnih snabdevanja koje su prethodile sankcijama. Uz snažan oporavak tražnje kako je pandemija koronavirusa popustila.

Evropska unija je 30. maja pristala da smanji 90% svog uvoza ruske nafte do kraja ove godine.

Dok neke zemlje u grupi, uključujući Nemačku, najveću evropsku ekonomiju, i dalje su u velikoj meri zavisne od ruskog gasa.

Zemlje poput Kine i Indije takođe kupuju rusku naftu po sniženoj ceni.

Nafta, generalno govoreći, nije podložna politici, postoji potražnja za njom… mi imamo alternativna tržišta prodaje, na kojima već povećavamo prodaju – rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Business Insider