Bez obzira na sankcije - Rusija zarađuje 800 miliona dolara dnevno od nafte i gasa

Sankcije i silni bojkoti nisu uspeli da poremete ruski izvoz nafte i gasa ni u jednom segmentu. Rusija bi i dalje mogla da zarađuje 800 miliona dolara dnevno od nafte i gasa ove godine, više nego što je povukla prošle godine.

Rusija je pogođena jakim sankcijama, ali Moskva bi i dalje mogla da zarađuje 800 miliona dolara dnevno od prihoda od nafte i gasa ove godine usred rastućih cena energenata, navodi Bloomberg Economics.

Režim predsednika Vladimira Putina se do sada drži jer su cene nafte ove godine porasle za oko 50 odsto i na vrhuncu u zadnjih 13 godina. Dobit bi mogao da dovede rusku prodaju nafte i gasa na ukupno 285 milijardi dolara ove godine, predviđa Blumberg. Ovo je 20% više od 235,6 milijardi dolara koje je zemlja dobila od nafte i gasa 2021.

Oslanjanje Evropske unije (EU) na rusku energiju doprinosi neočekivanom dobitku Moskve, jer blok dobija oko 40% svog prirodnog gasa iz zemlje.

EU je u ponedeljak pristala da smanji 90% uvoza ruske nafte u blok do kraja 2022. godine, ali neke zemlje u grupi, uključujući Nemačku, najveću evropsku ekonomiju, i dalje u velikoj meri zavise od ruskog gasa i ppristale su da Rusiji plaćaju u rubljama.

Ovo zauzvrat podstiče potražnju za ruskom valutom, koja je do sada postala najuspešnija svetska valuta u odnosu na američki dolar. U međuvremenu, zemlje poput Kine i Indije kupuju sniženu rusku naftu, dodatno podrivajući međunarodne sankcije.

Primetno je da je ta prognoza neočekivanih prihoda od 800 miliona dolara dnevno samo od energije. Rusija je takođe veliki proizvođač drugih proizvoda poput pšenice i metala kao što su paladijum i platina.

Zarada zemlje od trgovine sirovinama verovatno će ove godine premašiti 300 milijardi dolara, prema Bloomberg Economics-u.

Ovo bi moglo nadoknaditi isti iznos u ruskim deviznim rezervama koje su zamrznute pod međunarodnim sankcijama.

Dobit Rusije od rasta cena roba počele su i pre situacije u Ukrajini. Jer su cene sirovina bile u porastu zbog izazova u lancu snabdevanja i oporavka potražnje kako su restrikcije pandemije popuštale.

Ako je cilj sankcija bio da zaustave rusku vojsku, to nije bilo realno – rekao je za Blumberg Janis Kluge, viši saradnik za istočnu Evropu i Evroaziju u Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne poslove.

I dalje može da finansira ratne napore, još uvek može da nadoknadi neku štetu koju sankcije nanose svom stanovništvu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor Business Insider