Rusija danas obustavlja isporuke struje Finskoj - snabdevač nije u mogućnosti da plaća uvoz

Rusija će obustaviti isporuke električne energije Finskoj danas od 1:00, saopštio je snabdevač RAO Nordic, zbog rastućih tenzija u nastojanju Helsinkija da se pridruži NATO-u

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, saopštila je da je „prinuđena da obustavi uvoz električne energije“ od 14. maja.

RAO Nordic „nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije“,dodaje se u saopštenju, prenosi Telegraf Biznis.

Ova situacija je izuzetna i desila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke istorije. Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije „za sada“ biti obustavljena. Sve to zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu. Fingrid dodaje da u Finskoj ne postoji opasnost po „adekvatnost električne energije“.

Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10 dosto ukupne potrošnje energije u Finskoj. Nedostajući uvoz može se nadomestiti na tržištu električne energije uvozom više struje iz Švedske, a delom i domaćom proizvodnjom.

Finski lideri juče su izjavili da zemlja mora da podnese zahtev za pridruživanje NATO savezu „bez odlaganja“, prenosi Telegraf Biznis.

Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija „definitivno“ videti finsko članstvo kao pretnju, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da će Moskva biti „primorana da preduzme recipročne korake, vojno-tehničke i druge“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji