NATO Rusiju može označiti kao direktnu pretnju - javljaju Zapadni mediji

Očekuje se da će saveznici u NATO-u istaći rusko ponašanje kao direktnu pretnju u strateškom dokumentu koji treba da bude objavljen u junu.

Finska će podneti zahtev za pridruživanje odbrambenom savezu, a Švedska će verovatno objaviti sličan potez kasnije u nedelju. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u subotu finskom lideru da bi ulazak u NATO bio greška.

Zvaničnici NATO-a okupljeni na razgovorima u Berlinu. Generalni sekretar Jens Stoltenberg i nemački ministar spoljnih poslova održaće konferenciju za novinare u 14.30 časova. Američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

Sauli Niinisto će se u ponedeljak u Helsinkiju sastati sa liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom i republikanskim senatorima Džonom Barasom, Suzan Kolins i Džonom Korninom, saopštila je njegova kancelarija.

Sastanak je usledio nakon što je Finska u nedelju izjavila da će podneti zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a i da će se fokusirati na bezbednosnu politiku te nordijske zemlje i ruski rat protiv Ukrajine. Mekonel i senatori sastali su se u subotu u Kijevu sa predsednikom Zelenskim.

Očekuje se da će NATO rusko ponašanje označiti kao direktnu pretnju

Očekuje se da će saveznici u NATO-u istaći ponašanje Rusije kao direktnu pretnju u predstojećem strateškom dokumentu. U njemu će se takođe pozabaviti kako da bolje podrže susedne zemlje koje su podložne prinudi i agresiji, rekao je zvaničnik NATO-a.

Saveznici će verovatno zadržati otvorenu mogućnost oživljavanja odnosa ako se ponašanje Moskve promeni, rekao je zvaničnik. Takođe je dodao da će se dokument baviti Kinom i njenim odnosom sa Rusijom.

Dokument takozvanog strateškog koncepta navodi prioritete alijanse za naredne godine, a trebalo bi da bude finalizovan na samitu NATO-a u Madridu krajem juna. Prethodna verzija, objavljena 2010. godine, odnosila se na Rusiju kao na partnera, formulacija koja će ovog puta biti ukinuta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Blumberg