Rusija i Amerika razmišljaju o mogućem dogovoru oko razmene zatvorenika

Rusija i Amerika pokušavaju „tihom diplomatijom“ da nađu rešenje za moguću razmenu zatvorenika, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Među zatvorenicima za razmenu bi se mogla naći i američka košarkašica Britni Grajner, koja je osuđena 4. avgusta na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge.

Tiha diplomatija je u toku i trebalo bi da urodi plodom ukoliko je Vašington bude adekvatno ispratio i ne bude se bavio propagandom kroz medijsku hajku u cilju sakupljanja političkih poena pre izbora – rekao je Ivan Nečajev, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, misleći na američke kongresne izbore u novembru.

Kremlj je ranije saopštio da američki zvaničnici potkopavaju napore za obezbeđivanje razmene zatvorenika pribegavajući pravljenju „megafonske diplomatije“ u vezi sa ovim slučajem.

Vašington je naveo da je ponudio da zameni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za Grajnerovu i bivšeg marinca Pola Vilana.

Vilan, koji poseduje američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora za špijunažu, ali je on negirao optužbu.

Britni Grajner, kojoj je u SAD prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od hroničnih povreda, uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo sa vejp kertridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Dodaje se da je kanabis u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Grajner, koja je priznala krivicu po optužbama, rekla je da je nenamerno spakovala svoje vejp kertridže dok je žurila da stigne na let za Rusiju.

Da li će Rusija i Amerika „tihom diplomatijom“ doći do rešenja za razmenu zatvorenika, ostaje nam da vidimo. Dosadašnja diplomatska praksa je davala pozitivne rezultate.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji