rusija-moze-stacionirati-i-interkontinentalne-rakete-u-belorusiji

Predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da bi Rusija, koja je već odlučila da stacionira taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, mogla, ako je potrebno, da tamo postavi i interkontinentalne nuklearne rakete.

U godišnjem obraćanju poslanicima i vladinim zvaničnicima, Lukašenko je rekao da će planovi Moskve da postavi nuklearno oružje na teritoriji svog bliskog saveznika pomoći u zaštiti Belorusije, za koju je rekao da je pod pretnjom Zapada.

Ne pokušavam nikoga da zastrašim ili ucenjujem. Želim da zaštitim belorusku državu i obezbedim mir beloruskom narodu – rekao je Lukašenko.

Iako je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u subotu da će taktičke rakete ostati pod kontrolom Moskve, Lukašenko je sugerisao da bi mogao da ih upotrebi uz ruski sporazum ako Belorusiji zapreti uništenje.

On je takođe ukazao na mogućnost raspoređivanja strateškog nuklearnog oružja, interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da unište čitave gradove udaljene hiljadama mkilometara, na beloruskom tlu.

Lukašenko je rekao da Belorusija ima dovoljno konvencionalnog oružja da se suprotstavi pretnjama, „ali ako vidimo da se iza (pretnji) krije uništenje naše zemlje, iskoristićemo sve što imamo“.

„Ako bude potrebno, Putin i ja ćemo odlučiti i doneti strateško oružje, ako bude potrebno“, rekao je on.

On nije ponudio nikakve dokaze o takvoj pretnji sa Zapada, niti o daljim tvrdnjama da su postojali planovi za invaziju Belorusije iz susedne Poljske, članice zapadnog NATO saveza predvođenog SAD.

Verujte mi na reč, nikada vas nisam prevario. Oni se spremaju da napadnu Belorusiju, da unište našu zemlju – rekao je prisutnima Lukašenko.

Rusija je odlučila da postavi taktičke nuklearne rakete u Belorusiji usred rastućih tenzija sa Zapadom, što je njeno prvo raspoređivanje nuklearnog oružja van njenih granica od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Belorusija je ove nedelje saopštila da će oružje ponuditi zaštitu od, kako je nazvala, kampanje pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmerenih na svrgavanje Lukašenka, koji je na vlasti skoro tri decenije.

U govoru u petak, Lukašenko je takođe pozvao na hitan, bezuslovni prekid vatre u Ukrajini, upozoravajući da će Rusija biti primorana da upotrebi „najstrašnije oružje“ ako se oseti ugroženom.

„Nemoguće je pobediti nuklearnu silu. Ako rusko rukovodstvo shvati da situacija preti da izazove raspad Rusije, upotrebiće najstrašnije oružje. To se ne može dozvoliti“, rekao je on.

Kremlj je priznao Lukašenkov predlog o prekidu vatre i rekao da će Putin i Lukašenko imati priliku da o tome razgovaraju sledeće nedelje, ali da se situacija u Ukrajini nije promenila.

Ukrajina je ranije odbila ponudu Minska da posreduje u miru.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji