Izrael raketirao područje u blizini grada Damaska

Napad izvan glavnog grada doveo je do materijalne štete, saopštila je sirijska vojska.

Sirijsko ministarstvo odbrane okrivilo je Izrael za ispaljivanje projektila na područje izvan glavnog grada Damaska u petak.

Vazdušni napad se dogodio u 00:17 po lokalnom vremenu i gađao je lokaciju u selu blizu grada Damaska, navodi ministarstvo u saopštenju na Fejsbuku.

Rečeno je da su rakete došle iz pravca Golanske visoravni, sirijskog regiona koji je ostao pod izraelskom okupacijom od Šestodnevnog rata 1967. godine.

Sirijska protivvazdušna odbrana je bila aktivirana, obarajući „nekoliko“ nadolazećih projektila, dodaje se.

U napadu nije bilo žrtava, ali je imovina oštećena, navodi se u saopštenju.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je slike eksplozija na noćnom nebu, koje su verovatno bile posledica vazdušne odbrane zemlje.

Izraelske odbrambene snage (IDF), koje imaju politiku da ne razgovaraju o svojim operacijama van zemlje, nisu komentarisale napad.

U četvrtak su, kako se izveštava, dva sirijska vojnika ranjena u vazdušnom napadu na južni deo Damaska. Prošle nedelje, aerodrom u drugom po veličini gradu u zemlji Alepu bio je zatvoren dva dana nakon što je napad oštetio njegovu pistu.

Izrael je više puta udarao na sirijsku teritoriju od izbijanja građanskog rata u susednoj zemlji 2011. godine, sa ciljem da smanji prisustvo svog najvećeg rivala Irana tamo. Teheran, zajedno sa Moskvom, pomaže Damasku u njegovoj borbi protiv terorističkih grupa.

Tokom svog prethodnog mandata kao izraelskog premijera, Benjamin Netanjahu je u jednom trenutku priznao da su se tokom godina desile „stotine“ takvih napada.

Sirijske vlasti osudile su izraelske napade, insistirajući da krše suverenitet zemlje i međunarodno pravo.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT