Rusija našla nove kupce za svoju naftu

Rusija je počela da prodaje naftu većem broju novih kupaca, a raste i obim isporuka prema nekoliko destinacija, između ostalog i ka Azijsko-pacifičkom regionu.

Nema sumnje, ruske naftne kompanije u novoj situaciji traže nove destinacije i grade nove logističke lance.

Naravno, vidimo da ima novih kupaca za naftu, a takođe se povećava obim isporuka ka raznim pravcima, uključujući i Azijsko-pacifički region – izjavio je danas novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Rusija, prema njegovim rečima, takođe razmatra niz novih infrastrukturnih projekata za diverzifikaciju isporuka nafte.

Proširenje naftovoda do Kine (naftovod Istočni Sibir-Tihi okean) jedna je od opcija, kao i izgradnja novih lučkih kapaciteta, kaže Novak i dodaje da je formirana radna grupa za razmatranje ovih pitanja.

Prvi zamenik ministra Pavel Sorokin ranije je saopštio da je rusko Ministarstvo energetike već počelo sa sastavljanjem liste perspektivnih naftnih i gasnih infrastrukturni objekata koji se mogu izgraditi radi diverzifikacije isporuka.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin naložio da se ubrza realizacija infrastrukturnih projekata (železnica, gasovodi i luke) za izvoz energenata na južna i istočna tržišta, poručivši da je važno da se s ruskim kompanijama pripremi plan za proširenje izvozne infrastrukture u zemlje Afrike, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i razmotri izgradnja novih naftovoda i gasovoda sa polja u zapadnom i istčnom Sibiru.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji