Rusija tvrdi - Kina podržala: SAD su sprovodile programe u laboratorijama u Ukrajini

Rusija je dostavila Savetu bezbednosti UN konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini.

To je danas izjavio prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

On je danas na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija naveo da se radi o konkretnim činjenicama koje je Moskva otkrila i o konkretnim dokumentima, koji ukazuju na to da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini, prenosi TAS S.

„Podelili smo nekoliko stotina dokumenata. Oni sadrže konkretne podake, konkretne slučajeve, konkretne kompanije, konkretna lica. Ako mislite da ovi dokazi nisu dovoljni šta su po vašem mišljenju onda dokazi“, pitao je Poljanski, odgovarajući na primedbe američkog ambasadora da dokumenti koje je Rusija podelila sa Savetom bezbednosti UN ne pružaju nikakve dokaze o vojno-biološkim aktivnostima Vašingtona u Ukrajini.

Ruski zvaničnik je još naveo da Moskva insistira da Vašington pruži objašnjenja.  Takođe je najavila koje će mehanizme koristiti u tom insistiranju.

 Nećemo odbaciti ovu temu. Vaši pokušaji da naše konkretne tvrdnje i pitanja koje se odose na vas, pretvorite u priču bez smisla, u prazne priče o ruskoj propagandi, neće uspeti.Moraćete da pružite konkretna objašnjenja o kriminalnim aktivnostima kojima se bavite u Ukrajini – naglasio je Poljanski.

Kina stala uz Rusiju

Najnoviji dokazi koje je Rusija objavila u vezi sa američkim biolaboratorijama u Ukrajini izgledaju alarmantno i moraju se istražiti, rekao je danas zamenik kineskog ambasadora u UN Dai Bing na sastanku Saveta bezbednosti.

On je naveo da Kina smatra zabrinjavajućim najnovije dokaze o biološkoj aktivnosti koje je Rusija objavila i da je to pitanje „međunarodne bezbednosti“, prenosi TAS S.

 Svaka aktivnost u oblasti vojnih istraživanja, uključujući dokaze koje je Rusija pružila, trebalo bi da alarmira međunarodnu zajednicu. Kina poziva zainteresovane strane da pokažu odgovornost i da blagovremeno reaguju i izvrše odgovarajuće provere kako bi se otklonile sumnje.Pozdravljamo ocenu dokumenata koje je Rusija predstavila u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružje  – rekao je kineski diplomata.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji