Ruska ambasada reagovala na plan CIA da regrutuje Ruse

Izjave špijunske agencije samo potvrđuju neprijateljsku politiku Vašingtona, kaže ruska ambasada u SAD

Ponuda CIA-e da regrutuje agente među ruskim građanima je još jedan dokaz da SAD nastoje da potkopaju zemlju, saopštila je u četvrtak ruska ambasada u Vašingtonu, dodajući da ti pokušaji neće uspeti.

Ruska ambasada je komentarisala nedavni izveštaj Volstrit žurnala, koji je otkrio da je zamenik direktora operacija CIA-e Dejvid Marlou izrazio interesovanje za regrutovanje Rusa koji su bili „zgroženi“ sukobom u Ukrajini, najavljujući da je agencija „otvorena za posao .”

„Nismo imali iluzija o antiruskim aktivnostima CIA-e“, napisala je diplomatska misija na Telegramu, dodajući da je opšte poznato da američka obaveštajna zajednica pokušava „da destabilizuje situaciju u Rusiji“.

Prema navodima ambasade, Marlouove primedbe „samo potvrđuju neprijateljski kurs Vašingtona koji ima za cilj da oslabi našu zemlju iznutra kroz sofisticirane subverzivne metode“.

Takođe je navedeno da su Marlouove reči možda bile motivisane „trivijalnom željom da se privuče pažnja javnosti i natera Kongres da poveća budžet obaveštajne agencije“.

„Teško se može ne složiti sa nekim stručnjacima koji rusofobični žar CIA-e objašnjavaju željom da se kompenzuju reputacioni troškovi povezani sa fijaskom sa povlačenjem trupa iz Avganistana“, saopštila je misija.

Izjavio je da su svaki pokušaji da se poseje razdor u Rusiji „osuđeni na neuspeh“, tvrdeći da većina njenih građana podržava vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, koja je počela krajem februara.

Prošlog meseca, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je holandskog ambasadora u Moskvi da protestuje protiv pokušaja zapadnih obaveštajnih agencija da regrutuju rusko osoblje koje služi u inostranstvu. Prema navodima ministarstva, američki obaveštajni operativci su najmanje dva puta pokušali da priđu ruskim diplomatama u Holandiji.

Imenovan od strane aktuelnog direktora CIA-e Vilijama Bernsa, Marlou je govornik arapskog sa ekspertizom na Bliskom i Srednjem istoku. Marlou veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin „proćerdao“ svu svoju moć i uticaj „invazijom“ na Ukrajinu. On je sukob opisao kao ogroman neuspeh Moskve i rekao da to predstavlja priliku za zapadne obaveštajne agencije da regrutuju nezadovoljne Ruse. Ruska ambasada u SAD je reagovala i jasno rekla da je to pokušaj potkopavanja zemlje od strane CIA agenata i njihovih nadređenih.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT