Ruski ambasador U SAD

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, poručio je Americi da se nada da će prevladati zdrav razum i da Amerika neće slati Ukrajini sisteme dugog dometa.

U ovom trenutku svoj stav baziramo na izjavi portparola Pentagona DŽona Kirbija da nije doneta konačna odluka o ovom pitanju. Nadamo se da će preevladati zdrav razum, poručio je Antonov u petak preko Telegram kanala ruske ambasade, ocenivši da bi to bio „provokativan korak“.

Rusije je više puta upozoravala SAD preko diplomatskih kanala da je „nezapamćena poplava oružja u Ukrajini značajno povećala rizike od eskalacije sukoba“.

Amerikanci su veoma svesni da njihove akcije odlažu izglede da se postigne mir. SAD se sve više uvlače u krizu u Ukrajini što može da ima nepredvidive posledice po globalnu bezbednost, rekao je ruski ambasador Antonov.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je juče nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

Teško naoružanje je u vrhu agende Kijeva i stiže nam još isporuka – napisao je Kuleba na Tviteru.

Razgovor se odvijao nedugo nakon što je „Si En En“ javio da su SAD spremne da Ukrajini poštalju napredni višestruki dugodometni raketni sistem.

Vašington je do sada odbijao da Ukrajini isporuči takve sisteme iz straha da bi mogli da budu korišćeni za napade na rusku teritoriju, što bi proširilo konflikt.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji