Ruski biznismeni podneli tužbe Sudu pravde EU zbog sankcija

Brisel je ranije ove nedelje proširio svoju listu pojedinaca i subjekata pogođenih sankcijama

Desetine Rusa i Belorusa podneli su tužbe Sudu pravde EU, kako bi osporile njihovo uvrštavanje na listu sankcija, objavio je u subotu nemački list Bild.

Sud sa sedištem u Luksemburgu je navodno primio tužbe od jedne kompanije i 61 pojedinca iz Rusije i Belorusije, stavljenih na crnu listu EU zbog njihove navodne podrške vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini.

Poslovne ličnosti nastoje da ospore ono što smatraju kršenjem njihovih prava i zamrzavanje njihove imovine od strane vlasti EU.

Tužbe Sudu pravde u Luksemburgu podneli su ruski milijarder i bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič, vlasnik ESN grupe Grigorij Berezkin i Genadij Timčenko, koji je vlasnik Volga Grupe, ruske kompanije sa interesima u energetici, transportu i građevinarstvu. Suosnivač Alfa grupe Mihail Fridman i Ališer Usmanov, vlasnik najvećeg ruskog proizvođača rude gvožđa, takođe su među onima koji su tužili EU.

EU je usvojila devet rundi sankcija protiv Rusije od 24. februara, kada je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Pored poslovnih ljudi, kazne uključuju mere protiv ruskih novinara i kompanija.

EU je u petak stavila na crnu listu 141 ruskog pojedinca i 49 pravnih lica, uključujući ministre, guvernere, sudije, članove parlamenta, pevače i voditelje, kao i pet političkih partija. Poslednjim merama su takođe oduzete dozvole za emitovanje programa u EU još četiri ruska medija, uveden je niz zabrana izvoza i proširena ograničenja za još tri banke.

Ograničenja izvoza proširena su na 168 dodatnih ruskih subjekata usko povezanih sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom, čime je ukupan broj sankcionisanih kompanija porastao na 410.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji