SAD: Održano prvo saslušanje o NLO-u u poslednjih 20 godina

Sve veći broj NLO-a je prijavljen na nebu u poslednjih 20 godina, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane zakonodavcima u utorak na prvom javnom saslušanju o NLO-ima u poslednjih pola veka.

Zvaničnici Pentagona koji su svedočili juće na saslušanju u podkomitetu Predstavničkog doma SAD-a, pokazali su ranije poverljivi snimak neidentifikovanog vazdušnog fenomena, kratkotrajni snimak u boji reflektujućeg sfernog objekta koji juri pored vojnog borbenog aviona.

Slika u deliću sekunde, snimljena kroz prozor borbenog aviona FA-18, prikazuje sferni objekat u daljini. Pilot je takođe prijavio da je posmatrao objekat. Slika, koja ostaje neobjašnjena, primer je koliko je teško odrediti šta kratak video snimak može da prikaže.

Zvaničnici Pentagona su takođe pustili video i prikazali sliku snimljenu kroz sočiva za noćno gledanje koja je prikazivala svetleće zelene trouglove koji se kreću kroz vazduh. Prvi video zbunio je vojne zvaničnike. Ali za male trouglove na drugom snimku, utvrđeno je da su dronovi.

Ovog puta, druga sredstva američke mornarice su takođe primetila bespilotne vazdušne sisteme u blizini i sada smo prilično uvereni da ovi trouglovi koreliraju sa bespilotnim vazdušnim sistemima u vazduhu – rekao je Skot V. Brej, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe.

Snimci sa kojih je skinuta tajnost objavljeni su pošto su se zakonodavci obavezali da će uvesti transparentnost u istragu neobjašnjivih izveštaja vojnih pilota i drugih koji su dugo bili obavijeni stigmom, konfuzijom i tajnom.

Međutim, zvaničnici Pentagona rekli su da moraju biti oprezni da ne otkriju precizne sposobnosti vojnih kamera i drugih senzora.

Ne želimo da potencijalni protivnici tačno znaju šta možemo da vidimo ili razumemo ili kako dolazimo do zaključka – rekao je gospodin Brej.

Stoga, otkrivanja moraju biti pažljivo razmotrena od slučaja do slučaja.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe objavila je prošle godine izveštaj, koji je uglavnom sastavila vojska, u kojem se katalogizuju neobjašnjivi vazdušni fenomeni iz 2004. godine.

Obaveštajna zajednica je kritikovala dokument jer nije uspeo da izvuče zaključke niti ponudi objašnjenja za većinu događaja.

Od 143 slučajeva koje je Pentagon ispitao, samo je jedna mogla biti identifikovana i kategorisana: „veliki balon koji se izduvava“.

Primedbe g. Breja imale su za cilj da pokušaju da objasne zašto je tako teško identifikovati slike u nejasnim video snimcima. Ali zakonodavci su u utorak insistirali na tome da je Pentagon previše odbacio objašnjenja.

Morate da pokažete nama, Kongresu i američkoj javnosti, čiju ste maštu zarobili, da ste voljni da sledite činjenice kuda one vode – rekao je predstavnik Andre Karson, demokrata Indijane i predsednik podkomiteta Predstavničkog doma za obaveštajne poslove koji je vodio saslušanja.

Tražim da nas danas uverite da su svi zaključci na stolu.

Privatno, mnogi visoki američki zvaničnici su odbacili teorije koje sugerišu da bi nepoznati objekti snimljeni na video-snimcima mogli biti vanzemaljski i insistiraju da nema dokaza da su takva objašnjenja verovatna.

G. Brej je pokušao da odbaci neke spekulacije da su te pojave vanzemaljskog porekla.

„Nismo otkrili nikakve eliminacije unutar U.A.P. Operativna grupa, to jest, to bi sugerisalo da je nešto nezemaljskog porekla“, rekao je gospodin Brej, misleći na neidentifikovane vazdušne fenomene.

Predstavnik Rik Kraford, republikanac iz Arkanzasa, rekao je da ga više zanimaju diskusije o ruskim ili kineskim hipersoničnim programima nego neidentifikovani fenomeni. Ali rekao je da je važno identifikovati slike.

Nemogućnost vlade da identifikuje objekte u osetljivim operativnim oblastima bila je „jednaka neuspehu obaveštajnih službi koji svakako želimo da izbegnemo“, rekao je gospodin Kroford.

Ne radi se o pronalaženju svemirskih letelica vanzemaljaca.

Zvaničnici su takođe skeptični da bi fenomen mogao biti neka nepoznata kineska ili ruska tehnologija, ali priznaju da bi to predstavljalo značajnu zabrinutost da jeste. Zbog te mogućnosti, kažu poslanici i zvaničnici, te pojave treba pažljivije ispitati.

„Kada uočimo nešto što ne razumemo ili ne možemo da identifikujemo u našem vazdušnom prostoru, posao je onih kojima poverimo našu nacionalnu bezbednost da istraže i podnesu izveštaje“, predstavnik Adam B. Šif, demokrata iz Kalifornije koji vodi obaveštajnu službu Komitet, saopštio je u utorak.

Neidentifikovani vazdušni fenomeni U.A.P. su termin koji savezna vlada preferira nad neidentifikovanim letećim objektom, ili U.F.O.

Kongres je poslednji put održao javnu raspravu o ovom pitanju pre nekoliko decenija, nakon projekta Plava knjiga, pogrešnih napora Vazduhoplovnih snaga da istraže izveštaje o viđenjima vanzemaljaca, što je inspirisalo generacije televizijskih programa.

Nakon prošlogodišnjeg izveštaja, obaveštajni zvaničnici su obećali da će obnoviti svoje napore. Podstaknut Kongresom, Pentagon je revidirao svoju radnu grupu za istraživanje neobjašnjivih događaja, nazvavši je Grupom za identifikaciju i sinhronizaciju vazdušnih objekata i upravljanje.

U svom uvodnom obraćanju, gospodin Karson je kritikovao Pentagon što nije imenovao direktora koji bi vodio novu radnu grupu i obećao da će izvesti „organizaciju iz senke“.

Vojni oficiri kojima je bilo previše neprijatno da prijave neobjašnjive pojave ometali su „dobru obaveštajnu analizu“, rekao je gospodin Karson.

Piloti su izbegavali da se prijave ili su im se smejali kada su to radili. D.O.D. zvaničnici su to pitanje prebacili u pozadinu ili ga potpuno gurnuli pod tepih, plašeći se skeptične zajednice nacionalne bezbednosti – rekao je on.

Danas znamo bolje. UAP-e su neobjašnjivi, istina je. Ali oni su stvarni. Treba ih istražiti. I sve pretnje koje predstavljaju moraju biti ublažene.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The New York Times