San svake domaćice! Dajson robot koji za vas radi kućne poslove

Dajson je pokazao seriju prototipova robota koje razvija i najavio planove da angažuje stotine inženjera u narednih pet godina kako bi napravili robote sposobne za kućne poslove.

Dajson robot dizajniran je da pokaže fine motoričke veštine mašina, sa rukama koji može da usisava sofu ili podignu dečiju igračku.

Premijer Džonson se „izvinjava“ zbog cuganja tokom lokdauna

Kompanija, najpoznatija po svom asortimanu usisivača, kaže da ima za cilj da razvije „autonomni uređaj sposoban za kućne poslove i druge zadatke“, a planirano je da se nađe u prodaji 2030 godine, deceniju nakon što je kompanija objavila svoj prvi robotski uređaj, Dajson 360 Aj robot-usisivač, 2014. Dajson je dugo naglašavao svoje interesovanje za AI i robotiku kako bi podržao svoje buduće proizvode.

Najava je napravljena da se poklopi sa Međunarodnom konferencijom o robotici i automatizaciji u Filadelfiji i služi kao alat za regrutovanje sa istaknutom vezom „Započni svoju Dajson karijeru“ .

PR-DC Novi srpski dronovi i sjajna tehnika na sajmu – u korak sa najboljima

Kompanija kaže da je usred „najveće akcije zapošljavanja inženjera u svojoj istoriji“. Trenutno zapošljava 250 inženjera robotike sa ekspertizom u „kompjuterskom vidu, mašinskom učenju, senzorima i mehatronici“, i nada se da će zaposliti još 700 u narednih pet godina. Dajson kaže da je već dodao 2.000 novih zaposlenih svojoj radnoj snazi ove godine.

„Ovo je ‘velika opklada’ na buduću robotsku tehnologiju koja će pokretati istraživanja širom Dajsona, u oblastima uključujući mašinsko inženjerstvo, sisteme vizije, mašinsko učenje i skladištenje energije,“ rekao je Džejk, glavni inženjer kompanije i sin osnivač Džejms Dajson.

U 2020, Dajson je najavio planove da uloži 2,75 milijardi funti (oko 3,45 milijardi dolara) u oblasti uključujući robotiku, novu tehnologiju motora i softver za mašinsko učenje do 2025. Planira da potroši 600 miliona funti (oko 750 miliona dolara) te investicije ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The Verge