Savezni sud Sjedinjenih Država odbacio tužbu za najgnusnije ubistvo

Savezni sud Sjedinjenih Država odbacio tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Savezni sud je obrazložio da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktuelni šef strane vlade.

Okružni sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije, prenose mediji.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova“.

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana podneta.

Kašogi, novinar i istaknuti kritičar prestolonaslednika bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine. Rijad je tada saopštio da su bivšeg novinara Vašington posta u „odmetničkoj operaciji“ ubili agenti poslati da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Američki obaveštajci zaključili su da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji