Šenžen: Nekada je bio ribarsko selo, a danas ima više milijardera nego Njujork

Kina je sada domaćin tri grada sa najvećim brojem milijardera na svetu, pokazuju podaci Globalne liste bogatih, godišnje rang liste koju je sačinila istraživačka firma Hurun Report sa sedištem u Šangaju.

Šenžen, nekada je bilo samo ribarsko selo, ali je nedavno srušio „Veliku Jabuku“ po broju milijardera.

Najveći broj milijardera, 144, živi u Pekingu, a sledi Šangaj sa 121. Njujork je nekada zauzimao treće mesto sa 110, ali ga je nedavno nadmašio Šenžen, nekadašnje ribarsko selo koje je pretvorilo Kinu u Silicijumsku dolinu, sa 113 najbogatijih ljudi koji žive u njemu.

Kamioni zaglavljeni na granici između Poljske i Belorusije – bliže se sankcije EU

Grad uživa u rastućoj koncentraciji bogatstva, dodajući osam milijardera na svoju listu od prošle godine.

Prema rečima Heng Čena, vanrednog profesora ekonomije na Univerzitetu u Hong Kongu, uspon Šenžena je proizašao iz njegovih napora da grad učini dobrodošlicu preduzećima, na primer, nudeći poreske olakšice kompanijama visoke tehnologije.

Struktura stanovništva je još uvek veoma mlada u poređenju sa drugim super gradovima ili gradovima prvog reda u Kini, pa je to jedan od razloga zašto je to veoma atraktivno mesto – rekao je on, dodajući da vlasti Šenžena – ulažu mnogo finansijskih sredstava resurse za privlačenje vrhunskih kompanija i talenata iz celog sveta.

Šenžen je počeo brzo da raste 1980. godine, nakon što je dobio prava prve kineske posebne ekonomske zone, što je omogućilo gradu da privuče strane investitore.

Kao rezultat toga, njegov BDP je porastao sa manje od 28 miliona dolara na otprilike 475 milijardi dolara u poslednje 4 decenije.

Vedska predikcija za ponedeljak 18.04.2022.

Grad je domaćin brojnim velikim kineskim tehnološkim kompanijama, uključujući Huawei i Tencent, za koje analitičari kažu da privlači i druga velika imena. U 2021. godini u Šenženu je osnovano oko 2.500 novih visokotehnoloških kompanija, što čini njihov ukupan broj oko 17.000, prema podacima lokalne vlade.

Izveštaj Hurun navodi da je 14. januara u svetu bilo 3.381 milijardera, 153 više nego prethodne godine, od kojih 1.133 živi u Kini.

Žong Šanšan, osnivač kompanije za piće Nongfu Spring, najbogatija je osoba u Kini sa neto vrednošću od 72 milijarde dolara. Osnivač BiteDance-a (vlasnik TikTok-a) Žang Iiming je drugi sa 54 milijarde dolara, a Zeng Iukun, šef proizvođača baterija za električna vozila CATL je treći sa 53 milijarde dolara.

Međutim, nema kineskih milijardera na globalnoj listi 10 najboljih, a izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask sa neto vrednošću većom od 200 milijardi dolara ostaje najbogatija osoba na svetu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: ABC