Seul: Severna Koreja opet se "igra" sa balističkim raketama

Severna Koreja je u sredu ispalila balističku raketu, saopštila je vojska Južne Koreje, samo nedelju dana nakon što je lider Kim Džong Un obećao da će pojačati nuklearni arsenal Pjongjanga „najbržom mogućom brzinom“.

Lansiranje je bilo poslednje u nizu severnokorejskih testova naoružanja, a usledilo je nakon što su američki i južnokorejski zvaničnici upozorili da se Pjongjang sprema da nastavi nuklearna testiranja.

Detektovana je jedna balistička raketa koju je Severna Koreja ispalila danas u 12:33 (03:03 GMT) iz okoline Sunana prema Istočnom moru (Japansko more) – navodi se u saopštenju Zajedničkog štaba Južne Koreje.

Trenutno naša vojska održava stanje pripravnosti praćenjem i praćenjem povezanih kretanja u pripremi za dodatna lansiranja.

Japanska obalska straža je takođe saopštila da je Severna Koreja lansirala „potencijalno balističku raketu“.

Država sa nuklearnim oružjem izvela je dramatičan povratak dalekometnim lansiranjima u martu, probno ispalivši u punom dometu svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu, koja bi mogla da stigne do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Takvi testovi su pauzirani dok se Kim sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom na diplomatskom nrazgovoru 2019.

Od tada su pregovori u zastoju, i uprkos oštrim sankcijama, Severna Koreja je udvostručila svoju vojnu modernizaciju.

Kim Džong Un je na vojnoj paradi prošle nedelje rekao da će preduzeti mere za razvoj „nuklearnih snaga naše države najbržom mogućom brzinom“, prema snimcima njegovog govora koji su prenosili državni mediji.

Nuklearne snage, simbol naše nacionalne snage i srž naše vojne moći, treba ojačati i po kvalitetu i po obimu.

Ponovljeni pregovori koji imaju za cilj da ubede Kima da odustane od svojih programa nuklearnog oružja nisu urodili plodom.

Postoje dobre šanse da su testirali raketu koja može biti opremljena nuklearnom bojevom glavom – rekao je za AFP Ahn Čan-il, naučnik severnokorejskih studija.

Kim je takođe upozorio da bi mogao „preventivno“ da upotrebi svoju nuklearnu silu da se suprotstavi neprijateljskim snagama na sastanku sa najvišim vojnim snagama prošle nedelje.

https://twitter.com/DnevniPuls/status/1521596032165027840?s=20&t=v5G_Pvu1Iph4ExqSwBZ9tg

Najnoviji test naoružanja usledio je samo nekoliko dana pre nego što će novi predsednik Južne Koreje Jun Suk-Ieol, koji je obećao oštriji stav prema Severu, stupiti na dužnost sledeće nedelje.

To bi mogla biti poruka upozorenja za… Junu – rekao je Hong Min iz Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Jun je nagovestio da je spreman da razgovara o miru samo ako Severna Koreja potvrdi da je spremna na denuklearizaciju, nešto što Pjongjang nikada neće prihvatiti, rekao je Hong Min.

To bi takođe moglo da signalizira stav Pjongjanga da nema drugog izbora osim da dodatno unapredi svoj arsenal ako Seul i Vašington odluče da rasporede strateška vojna sredstva na jugu – dodao je on.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da poseti Južnu Koreju u maju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AFP