EU sprema sankcije ruskom patrijarhu Kirilu, nazivajući ga „dugogodišnjim saveznikom“ Putina

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve za koga je papa Franja izneo upozorenje da ne postane „Putinova sveta stolica“, na meti je najnovijeg talasa ekonomskih sankcija koje Evropska unija sprema da pokrene protiv Moskve zbog situacije u Ukrajini.

Patrijarh Kiril je identifikovan u dokumentu EU koji AFP smatra „dugogodišnjim saveznikom predsednika Vladimira Putina koji je postao jedan od najistaknutijih pristalica“ rata Rusije u Ukrajini.

Postepeni ruski naftni embargo i sankcije protiv članova porodice portparola Kremlja Dmitrija Peskova takođe su deo ekonomskih mera koje EU predlaže da primeni, dodaje AFP.

Predložene sankcije dolaze nakon što je portparol Ruske pravoslavne crkve prošlog meseca rekao da je „uvođenje sankcija verskim vođama besmislica, odbacivanje zdravog razuma“; javlja Katolička novinska agencija.

Katolički biskupi i kardinali u Poljskoj, Nemačkoj, Irskoj i Luksemburgu su navodno pozvali Kirila da osudi rat u Ukrajini.

Ali papa Franja je u intervjuu od utorka otkrio da je 16. marta imao 40-minutni video-snimak sa Kirilom – od čega je polovinu vremena, kako kaže, Kiril proveo čitajući sa lista papira „sa svim opravdanjima za rat“.

 Mi smo pastiri istog naroda Božijeg. Zato moramo da tražimo puteve mira, da prekinemo vatru oružja – Fransis je rekao italijanskom listu Korijere Dela Sera, prenosi Rojters.

Nedavno je Kiril na raskošnoj službi blagoslovio ruske vojnike koji ratuju u Ukrajini.

 Moramo da budemo veoma jaki. Kada kažem ‘mi,’ Mislim na oružane snage pre svega – rekao je Kiril.

A Kiril je citiran kako je rekao „Rusija nikada nikoga nije napala.“ „Neverovatno je da velika i moćna država nikoga nije napala – samo branila svoje granice,“ rekao je Kiril u govoru u utorak.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: AFP/Reuters