Severna Amerika: Jagode se povlače iz prodaje zbog izbijanja Hepatitisa A

Jagode se povlače dok istražitelji ispituju da li je ova voćka uzrok više od dve desetine potvrđenih slučajeva hepatitisa A u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Serijama koje su identifikovale vlasti istekao je rok trajanja, pošto su distribuirane između 5. marta i 25. aprila, ali su vlasti izrazile zabrinutost za svakoga ko je možda zamrznuo ove bobice, navodi se u saopštenju američke uprave za hranu i lekove.

Istrage u tragovima pokazuju da slučajevi u Kaliforniji, Minesoti i Kanadi izveštavaju da su kupili sveže organske jagode označene kao FreshKampo ili HEB pre nego što su se razboleli – navodi se u saopštenju.

U SAD je zabeleženo 17 slučajeva hepatitisa A, od kojih je desetak zahtevalo hospitalizaciju, a kanadske vlasti su do petka potvrdile najmanje 10 slučajeva.

Petnaest slučajeva u SAD bilo je u Kaliforniji. Prema javnom zdravstvenom obaveštenju objavljenom u Kanadi, slučajevi te zemlje pronađeni su u Alberti i Saskačevanu.

Moguće zaražene serije prodavane su u popularnim lancima prehrambenih proizvoda kao što su Aldi, HEB, Kroger, SafeWay, Sprouts Farmers Market, Trader Joe’s, Walmart, Weis Markets i WinCo Foods.

Ako neko nije siguran gde je kupio svoje jagode i brend koji je kupio, FDA preporučuje da ih odmah baci.

Hepatitis A je virusna infekcija jetre koja izaziva upalu i može oštetiti funkciju jetre, prema Klinici Mejo, akademskom medicinskom centru. Najčešće se širi unosom hrane ili vode koja je kontaminirana fekalnim materijama.

Istraga se vodi sa FDA, Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, Agencijom za javno zdravlje Kanade i Kanadskom agencijom za inspekciju hrane.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: NBC News