severna-koreja-800-000-mladih-dobrovoljno-se-javilo-za-borbu

Severna Koreja tvrdi da se oko 800.000 mladih dobrovoljno prijavilo za vojnu službu kako bi se borili protiv Sjedinjenih Država i drugih neprijatelja, objavio je državni list zemlje Rodong Sinmum.

Dobrovoljci, obećavajući da će „potpuno zbrisati“ neprijatelje Severne Koreje i ujediniti dve Koreje, prijavili su se za regrutaciju ili ponovno angažovanje u vojsci na događajima koje organizuje država u petak, rekao je Rodong Sinmum, u izveštaju koji prikazuje fotografije ljudi koji čekaju u dugim redovima da potpišu prijavu.

„Oko 800.000 mladih studenata i radnika, opisanih kao „omladinska avangarda” u zemlji, krenulo je „odmah da se pridruži ratu za odbranu domovine i ratu za uništavanje neprijatelja”, izvestio je Rondong Sinmum u subotu, prenosi NK News, koja prati dešavanja u Severnoj Koreji.

Prema izveštaju NK News-a, rečeno je da su mladi dobrovoljci reagovali na provokativne akte SAD i Južne Koreje, koji se u novinskom izveštaju pominju kao „američki imperijalisti i marionetski izdajnici“ koji žele da unište „nezavisnost i pravo na život Severne Koreje i njenog razvoja”.

Mladi dobrovoljci su bili odlučni da „nemilosrdno zbrišu ratne fanatike koji čine poslednji napor da izbrišu našu socijalističku otadžbinu“, prenosi Rondong Sinmum.

Iako starost onih koji su se navodno prijavili nije objavljena, svi muškarci u Severnoj Koreji moraju da služe vojsku najmanje 10 godina, a žene najmanje tri godine zbog sistema regrutacije u zemlji – piše NK news-a.

Masovno angažovanje u petak usledilo je dan nakon što je Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-17 (ICBM), za koju je Pjongjang rekao da je prešla oko 1.000 km „pre tačnog sletanja“ na unapred podešenu lokaciju u Istočnom moru Koreje, koje je takođe poznato kao Japansko more.

Kim Džong Un: Nema drugog izbora nego da pokažemo svoju snagu

Severna Koreja je saopštila da je lansirala Hwasong-17-17 kao odgovor na „provokativne i agresivne” vojne vežbe koje su u toku između SAD i Južne Koreje.

Pjongjang smatra zajedničke vežbe probom Vašingtona i Seula za invaziju na sever.

Južnokorejske i američke snage počele su u ponedeljak 11-dnevne zajedničke vojne vežbe, nazvane „Štit slobode 23“.

Lansiranje ICBM Hwasong u četvrtak dogodilo se samo nekoliko sati pre nego što je predsednik Južne Koreje odleteo u Tokio na samit sa premijerom zemlje koji je bio fokusiran na načine da Seul i Japan sarađuju u suprotstavljanju vojnoj pretnji koju predstavlja Severna Koreja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji