Severna Koreja lansirala raketu - Evakuacija u Tokiju

Severna Koreja lansirala je jutros balističku raketu preko teritorije Japana, pa je izdala upozorenje za stanovništvo da se skloni i privremeno je zaustavila železnički saobraćaj u Japanu.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je da se čini da je bila reč o raketi srednjeg dometa lansiranoj iz severnokorejske pokrajine Jagang. Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Poslednje u nizu lansiranje je prvi put od 2017. godine da je raketa ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara. Ovo lansiranje balističkih raketa je peto za poslednjih deset dana.

Japanski premijer Fumio Kišida je oštro osudio akciju Severne Koreje, opisujući lansiranje kao „nasilno ponašanje“, a Vlada Japana je sazvala sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan – rekao je portparol vlasti Hirozaku Matsuno.

Severna Koreja je lansirala raketu a kako prenosi BBC, sve se ovo dogodilo sa namerom da izazove pažnju Japana i SAD, koji su u poslednje vreme uglavnom ignorisali Severnu Koreju i njenog lidera Kim Džong-una.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji