si-djinping-poziva-zemlju-da-iskoristi-mogucnosti-ai

Kineski predsednik Si Đinping naglasio je važnost razvoja sposobnosti Kine u veštačkoj inteligenciji (AI) po drugi put za manje od dve nedelje, dok se kinesko-američka tehnološka trka u veštačkoj inteligenciji i poluprovodnicima povećava.

Tokom ključnog ekonomskog sastanka u petak, Si je rekao da Kina treba da iskoristi svoje sposobnosti u veštačkoj inteligenciji kako bi pomogla modernizaciju industrijskog sistema zemlje, prenela je državna novina Xinhua.

Si Đinping je rekao da bi Kina trebalo da iskoristi mogućnosti koje pružaju nova naučna i tehnološka otkrića, kao što je veštačka inteligencija(AI), za izgradnju „holističkog, naprednog i neškodljivog“ modernog industrijskog sistema. Primedbe su iznete na sednici Centralne komisije za finansijska i ekonomska pitanja.

To je bio drugi put u poslednjih nekoliko nedelja da je Si naglasio bitan razvoj veštačke inteligencije.

Njegovi komentari dolaze usred tekućih poteza SAD da uspore razvoj veštačke inteligencije u Kini ograničavanjem izvoza naprednih poluprovodnika kao što su CPU i GPU, koji su od vitalnog značaja za obuku sofisticiranih AI modela.

„Ubrzanje izgradnje modernog industrijskog sistema podržanog realnom ekonomijom je ključno za nas da dobijemo stratešku inicijativu u budućem razvoju i međunarodnoj konkurenciji“, rekao je Si tokom sastanka, kojem su prisustvovali i drugi kineski lideri na najvišem nivou.

Vlada SAD takođe obraća pažnju na veštačku inteligenciju.

Predsednik Džo Bajden sastao se u četvrtak sa izvršnim direktorima vrhunskih kompanija za veštačku inteligenciju, uključujući Majkrosoft i Alfabet Gugl, dajući im do znanja da moraju da se uvere da su njihovi proizvodi bezbedni pre nego što budu objavljeni u javnosti.

Na odvojenom sastanku Politbiroa 28. aprila, aparata komunističke partije koji donosi odluke na čelu sa Sijem, kineski lideri su zaključili da Kina mora da „obrati pažnju na razvoj veštačke opšte inteligencije (AGI), da stvori ekosistem za inovacije, ali istovremeno vreme uzeti u obzir prevenciju rizika“.

To je bio prvi put da je Peking uključio referencu na AGI u izjavu Politbiroa, odražavajući dosadašnje pomešane signale zemlje o tome gde se nalazi na uslugama u stilu ChatGPT. Čini se da iako je napredak AI poželjan, postoji i zabrinutost zbog posledica takvih akcija.

Pročitajte još:

Kompjuterski naučnik Džefri Hinton, poznat kao jedan od „kumova veštačke inteligencije“, upozorio je početkom ove nedelje nakon što je podneo ostavku iz Gugla da konkurencija između tehnoloških giganata gura kompanije da izdaju nove tehnologije veštačke inteligencije opasnim tempom, rizikujući poslove i potencijalno omogućavajući širenje dezinformacije.

Stručnjaci za sajber bezbednost takođe su se uključili, upozoravajući da će generativna veštačka inteligencija kao što je ChatGPT biti naoružana prevarantima u trci u naoružavanju sajber bezbednosti.

ChatGPT, AI chatbot koji je razvio OpenAI podržan od strane Majkrosofta, postao je najveći uspeh veštačke inteligencije u protekloj deceniji, a mnogi su ga pozdravili kao „iPhone trenutak“ AI.

Njegova sposobnost da razume ljudske jezike i da obavlja mnoge zadatke podstakla je strah da bi ljudska radna snaga uskoro mogla da izgubi prednost u konkurenciji AI.

U Kini, usluge u stilu ChatGPT-a postale su popularna reč među preduzetnicima, početnicima i kineskim velikim tehnološkim kompanijama.

Gigant pretraživača Baidu, gigant za e-trgovinu Alibaba Group Holding, kompanija za video igre NetEase i AI firma SenseTime pokrenuli su sopstvene usluge slične ChatGPT-u. Alibaba je vlasnik Post-a.

Uprkos ludilu, kineski razvoj veštačke inteligencije suočava se sa preprekama zbog stroge kontrole slobode govora u zemlji, kao i američke zabrane Kini da kupuje napredne čipove.

Kineska administracija za sajber prostor, internet čuvar, sastavila je u aprilu nova pravila koja zahtevaju od generativnih AI programera da podnesu svoje proizvode na bezbednosnu procenu pre nego što budu dostupni javnosti.

Ovo je dizajnirano da spreči da sadržaj bude u suprotnosti sa kineskim zakonima koji zabranjuju diskusije o subverziji režima, nasilju ili pornografiji.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/SCMP