geneticari-stvorili-organizam-imun-na-sve-viruse

Viruse je često neverovatno teško lečiti i ta činjenica nam svakako nije strana. Izuzetno su prilagodljivi i veoma ih je teško uništiti, što ih čini veoma opasnim. Antivirusni lekovi ponekad mogu malo pomoći, ali obično, ako se zarazite virusom, vaš imuni sistem se sam mora izboriti sa njim.

Ali šta ako bismo umesto da pokušavamo da lečimo ove podmukle zveri, mogli da ih zaustavimo na putu pre nego što uopšte uđu u naše ćelije? Stvoriti organizam koji je u osnovi imun na viruse odmah? Pa, genetičari sa Harvarda tvrde da su upravo to uradili.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je objavio da su napravili bakteriju E. coli imunom na sve viruse. Testirajući je na sve viruse što su mogli u njihovoj laboratoriji.

„Ne možemo reći da je u potpunosti otporan na viruse“, rekao je Akos Nierges, istraživač genetike i jedan od autora studije u saopštenju za javnost, „ali do sada, na osnovu opsežnih laboratorijskih eksperimenata i računarske analize, nismo pronašli virus koji ga može slomiti.”

Istraživači su odlučili da zauzmu pristup „izbriši i prevari“ u stvaranju svog super-organizma.

Prvo su ušli i oduzeli bakteriji tri njena kodona, koji su mali komadi genetskog koda. I nisu birali samo nasumično, pažljivo su izbrisali kodone za koje se virusi zakače da bi počeli da se repliciraju.

Dakle, problem rešen, zar ne? Pa ne baš.

Ispostavilo se da virusi mogu doneti sopstvene verzije ovih kodona u ćeliju i potpuno zaobići brisanje, kao da nosite adapter za napajanje na međunarodnom putovanju tako da možete da priključite svoje uređaje u utičnice pogrešnog oblika.

Pročitajte još:

Dakle, u drugom koraku, naučnici su bili malo lukavi sa RNK. Konkretno sa tRNK, ili transfer RNK. Kada virus pokušava da započne proces replikacije, on u osnovi uključuje lanac tRNK u kodon, a kodon „štampa“ aminokiselinu. Taj proces stvara proteine.

Ali kritično, ako kodoni „štampaju“ pogrešnu aminokiselinu, ništa se ne proizvodi. Dobijate samo niz glupih uputstava koja zaustavljaju proces umnožavanja virusa.

Dakle, istraživački tim je ubacio niti tRNK u E. coli koji bi rekao kodonima koje unose virusi da proizvode pogrešne aminokiseline.

Teoretski, virus bi mogao da unese i sopstvenu tRNK, ali istraživači su izgleda ubeđeni da njihovi tRNK lanci pobeđuju u toj borbi.

Pošto kodoni sada štampaju potpuno pogrešne aminokiseline i uputstva za replikaciju virusa su pretvorena u besmislice, infekcija je zaustavljena pre nego što je uopšte počela.

Sa tim uspehom iza sebe, tim na kraju želi da iskoristi svoju novu gensku tehnologiju za stvaranje nizova bakterija otpornih na viruse koje se mogu koristiti za proizvodnju stvari poput insulina.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/PopularMechanics