istoricar-locirao-misteriozni-most-na-slici-leonarda-da-vincija

„Mona Liza“ Leonarda Da Vinčija jedno je od najpoznatijih umetničkih dela na svetu, poznato po svojoj lepoti, kao i po misteriji oko identiteta modela i lokacije naslikane iza nje.

Izvor debate vekovima, selo Ponte Buriano, predgrađe Areca u regionu Toskane u Italiji, toliko je ubeđeno da je most iza Mona Lize Ponte Buriano da su ga učinili ključnom odlikom svoje lokalne turističke kampanje , čak i polažući pravo na most na znaku dobrodošlice u selu.

Ali sada, istoričar Silvano Vinćeti kaže da je most iza Mona Lize zapravo most Romito u obližnjem toskanskom gradu Laterini.

Izraziti oblik reke Arno duž ​​tog dela teritorije odgovara onome što je Leonardo prikazao u pejzažu levo od žene prikazane na čuvenoj slici – rekao je Vinćeti na konferenciji za medije u Udruženju stranih novinara u Rimu u sredu.

Vinčeti je napravio i virtuelnu rekonstrukciju mosta kako bi pokazao sličnosti, a oslanjao se na dokumente iz državnog arhiva u Firenci

„Mona Liza“ Leonarda Da Vinčija je naslikana početkom 16. veka.

Između 1501. i 1503. Da Vinči je živeo sa kardinalom Cezarom Bordžijom u blizini Laterine, otkrio je Vinčeti. Most je bio u upotrebi i imao je četiri luka, kao što je prikazano na umetničkom delu.

S druge strane, most Buriano ima šest lukova, rekao je Vinćeti, a Ponte Bobio, most u Pjaćenci za koji neki kažu da je prikazan na slici, ima više od šest lukova.

Most Romito povezivao je Areco, Fjezole i Firencu, ali je sada u ruševinama. Vinčeti je rekao da je proučavao slike obala reke, ruševine i fotografije tokom godina kako bi utvrdio da je „etrursko-rimski most Romito nepogrešivo” onaj u pozadini.

Pročitajte još:

Gradonačelnica Laterine Simona Neri takođe je prisustvovala konferenciji za novinare i uzbuđena je zbog mogućnosti da će most dovesti turiste u njen grad od 3.500 ljudi.

„Zaista se nadamo da će ova divna vest zaintrigirati i fascinirati domaće i strane turiste, sa saznanjem da će to biti odlična prilika da ponovo pokrenemo turizam na našoj teritoriji na kome možemo mnogo da radimo počev od prirodoslovnog, kulturnog i spomeničkog vrednovanja, “ -rekla je ona.

„Moramo da pokušamo da zaštitimo ono što je ostalo od mosta, za šta će biti potrebna finansijska sredstva“, rekla je Neri, napominjući da postoje sredstva na raspolaganju za većinu oblasti vezanih za Da Vinčija i druge majstore.

Biće rivalstva – dodala je ona.

Da Vinčijevo remek-delo iz 16. veka sada se nalazi u Luvru u Parizu, gde ga svake godine vidi milioni.

Ali stručnjaci kažu da svoju globalnu slavu duguje činjenici da ju je iz galerije ukrao italijanski majstor Vinćenco Peruđa 1911. godine, a ne zbog bilo kakve umetničke posebnosti.

„Da je neko drugo Leonardovo delo ukradeno, onda bi to bilo najpoznatije delo na svetu, a ne „Mona Liza““, rekao je Noa Čarni, profesor istorije umetnosti i autor knjige „Krađa Mone Liza“.

„Nije bilo ničega što bi ovo delo zaista izdvajalo samo po sebi, osim što je to bilo od veoma poznatog umetnika, sve dok nije ukradeno“, dodao je on.

„Krađa je ono što je zaista naglo podiglo njegovu privlačnost i učinilo je poznatim.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji