Si Đinping predložio globalnu bezbednosnu inicijativu

Kineski predsednik Si Đinping predložio je u četvrtak „globalnu bezbednosnu inicijativu“ koja podržava princip „nedeljive bezbednosti“, koncept koji je podržala i Rusija, iako nije izneo detalje o tome kako će biti sprovedena.

Tokom video govora na godišnjem forumu Boao Asia, Si je rekao da svet treba da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obraćajući pažnju na „legitimne“ bezbednosne brige svih.

Trebalo bi da podržavamo princip nedeljivosti bezbednosti, da gradimo uravnoteženu, efikasnu i održivu bezbednosnu arhitekturu i da se suprotstavimo izgradnji nacionalne bezbednosti na osnovu nesigurnosti u drugim zemljama – rekao je Si na skupu na južnom kineskom ostrvu Hajnan.

U razgovorima o Ukrajini, Rusija je insistirala da zapadne vlade poštuju sporazum iz 1999. zasnovan na principu „nedeljive bezbednosti“ da nijedna zemlja ne može da ojača sopstvenu bezbednost na račun drugih.

Kina i Rusija su se sve više zbližile, a Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom operacijom“ za demilitarizaciju zemlje. Kina je za ukrajinsku krizu okrivila širenje NATO-a na istok.

Ekran prikazuje kineski predsednik Si Đinping kako drži uvodni govor na ceremoniji otvaranja Foruma Boao za Aziju putem video veze, u medijskom centru u Boaou, provincija Hainan, Kina, 21. aprila 2022.

Analitičari primećuju da je ovo prvi put da se Kina zalaže za „nedeljivu bezbednost“ van konteksta rusko-ukrajinske krize, sa implikacijama na akcije SAD u Aziji.

Ako Kina smatra da akcije SAD i njenih saveznika na Tajvanu ili Južnom kineskom moru zanemaruju njene bezbednosne brige, mogla bi da izazove koncept ‘nedeljive bezbednosti’ kako bi zatražila moralno visoko mesto u znak odmazde – rekao je Li Mingđiang, vanredni profesor na S. Rajaratnam u Singapuru.

Vang Jiangju, profesor prava na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu, rekao je da bi se prizivanjem koncepta „nedeljive bezbednosti“, koji potiče iz Evrope, Kina mogla nadati da će svoje akcije u odbrani svojih suštinskih interesa učiniti legitimnijim drugim zemljama.

Si je takođe ponovio protivljenje Kine jednostranim sankcijama i „dugoručnoj jurisdikciji“, ne pominjući direktno kaznene akcije Zapada protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kina je više puta kritikovala zapadne sankcije, uključujući one protiv Rusije, ali je takođe pazila da ne pruži pomoć Moskvi koja bi mogla da dovede do uvođenja sankcija Pekingu.

Si je rekao da su potrebni napori da se stabilizuju globalni lanci snabdevanja, ali je takođe rekao da je kineska ekonomija otporna i da se njen dugoročni trend nije promenio.

 

Izvor: Reuters