Boris Džonson: Putin je "kao krokodil koji vas drži u zubima"

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će mirovni pregovori o Ukrajini verovatno propasti.

On je uporedio razgovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom s pregovorima s krokodilom koji vas drži u zubima.

Džonson je rekao da je imati posla s Putinom kao s „krokodilom koji vam drži nogu u čeljusti“ i dodao da je od ključnog značaja da Zapad nastavi s naoružavanjem Ukrajine.

Premijer je to rekao na putu za Indiju, gde će pokušati da podstane svog kolegu Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini.

Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom. Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njenu naftu, bila je suzdržana na glasovanju u Ujedinjenim nacijama kada je osuđen ruski napad i nije uvela sankcije Moskvi.

Vrlo je teško videti kako Ukrajinci sada mogu da pregovaraju s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vere – rekao je Džonson novinarima.

„Njegova je strategija, očito, pokušati da zgrabi što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora.“

Džonson je rekao da su se svetski čelnici, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, saglasili u ovonedeljnom razgovoru da će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem, uključujući municiju, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinski istok.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine u gradu Buči u blizini Kijeva.

Moskva je odbacila te tvrdnje. Rusija je zauzela prvi grad na istoku Ukrajine u sklopu novog ovonedeljnog napada koji su ukrajinski fnkcioneri opisali kao bitku za Donbas.

Džonson je rekao da mu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je uveren da će potisnuti ruske snage iz istočne regije Donbasa, ali da je malo verovatno da će njegove snage ponovno zauzeti Krim, koji je Rusija zauzela pre osam godina.

„Gledište predsednika Ukrajine, ako sam ga dobro razumeo, mnogo razgovaram s njim, je da bi on zapravo želeo da se ruske snage proteraju sa svojih postojećih položaja u Donjecku i Lugansku. To je prilično maksimalistički stav, ali na Krimu nisu toliko maksimalistički“, rekao je.

Putin je jasno dao do znanja da želi da zauzme više ukrajinske teritorije i mogao bi pokrenuti ponovni napad na glavni grad zemlje, Kijev, rekao je Džonson.

„Kako možete pregovarati s krokodilom kada vam je noga u njegovim zubima? To je poteškoća s kojom se Ukrajinci suočavaju. Moramo samo nastaviti sa strategijom, nastaviti da ih snabdevamo ​​oružjem“, rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji