Izraelsko raketiranje Gaze izaziva ponovne nemire u Jerusalimu

Palestinski militanti u Pojasu Gaze i izraelski ratni avioni razmenili su vatru u četvrtak u najvećoj eskalaciji u posljednjih nekoliko meseci, nakon čega je usledilo novo nasilje u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu.

Izrael je izveo vazdušne napade na centralnu Gazu posle ponoći, nekoliko sati nakon što je raketa koju su ispalili militanti pogodila baštu kuće na jugu Izraela, prvi takav požar koji je pogodio jevrejsku državu od januara.

Vojska je saopštila da je pogodila podzemnu fabriku raketa, što je izazvalo još jedan rafal od najmanje četiri rakete sa osiromašene teritorije koju vodi islamistički pokret Hamas.

Sukobi su usledili nakon skoro mesec dana smrtonosnog nasilja u Izraelu i palestinskim teritorijama, usredsređenog na superosetljivu džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, poznatu Jevrejima kao Brdo hrama.

Izraelska policija ponovo je u četvrtak ispalila suzavac i više šok granata unutar kompleksa u istočnom Jerusalimu koji je anektirao Izrael, javili su novinari AFP.

Si Đinping predložio globalnu bezbednosnu inicijativu

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da njegovi lekari leče osobu koja je pogođena u lice čeličnim metkom obloženom gumom unutar Al-Akse.

Izraelska policija je saopštila da je desetine „izgrednika“ bacilo kamenje i benzinske bombe sa džamije.

Nasilna otcepljena grupa sprečava muslimanske vernike da uđu u džamiju i nanose štetu tom mestu – tvrdi policija.

Sedam Palestinaca iz istočnog Jerusalima uhapšeno je u sredu u vezi sa „nasilnim incidentima“.

Skoro mesec dana smrtonosnog nasilja podstaklo je međunarodne strahove od velike eskalacije, godinu dana nakon što su slični nemiri doveli do 11-dnevnog rata.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD Jael Lempert i visoki diplomata Hadi Amr posetili su region u četvrtak.

Nakon sastanka sa njima, izraelski ministar inostranih poslova Jair Lapid pozvao je na smirenost, rekavši da Izrael „neće prihvatiti, ni u kojoj situaciji, raketnu vatru iz pojasa Gaze“.

Izrael „čuva i nastaviće da čuva status kvo na Brdu hrama“, rekao je Lapid, u suprotnosti sa palestinskim tvrdnjama.

Ali arapski ministri na sastanku u susednom Amanu rekli su da Izrael treba da poštuje status kvo na tom mestu, koje zvanično nadgleda jordansko ministarstvo za islamska pitanja.

Ministri su osudili „izraelske napade i prekršaje nad vernicima u džamiji Al-Aksa“, nazvavši ih „eklatantnom provokacijom“.

Tenzije su posebno visoke jer se jevrejska Pasha poklapa sa muslimanskim svetim mesecom posta Ramazanom.

Palestinci i izraelski Arapi izveli su četiri smrtonosna napada u Izraelu u martu i početkom aprila u kojima je poginulo 14 života, uglavnom civila.

Viber pojačava bezbednost uvođenjem verifikacije u dva koraka

Ukupno 23 Palestinca su ubijena od 22. marta, uključujući napadače koji su gađali Izraelce, prema podacima AFP-a.

Palestinci su ogorčeni zbog ponovljenih poseta izraelskih Jevreja kompleksu džamije Al-Aksa, trećem najsvetijem mestu islama.

Po dugogodišnjoj konvenciji, Jevrejima je dozvoljeno da posećuju, ali ne i da se mole u ​​kompleksu, koji je ujedno i najsvetije mesto judaizma.

U sredu je izraelska policija sprečila stotine krajnje desnih jevrejskih nacionalista da paradiraju muslimanskom četvrti Starog grada Jerusalima.

Prošle godine, sličan marš je trebalo da počne kada je Hamas lansirao baraž raketa prema Izraelu, što je izazvalo 11-dnevni rat.

Krajnje desničarski poslanik Itamar Ben Gvir, kontroverzni opozicioni političar, predvodio je ovogodišnji protest nakon što mu je premijer Naftali Benet zabranio ulazak u oblast kapije Damaska.

U sredu se ispred Starog grada okupilo više od hiljadu njegovih pristalica, od kojih su neki uzvikivali „smrt Arapima!“.

„Reći ću jasno, neću da trepnem, neću da odustanem“, rekao je Ben Gvir za AFP, dok su mladi iza njega skandirali „Benet idi kući!“.

Neki Jevreji se ne predaju Hamasu – rekao je on.

Izrael je u utorak izveo svoj prvi napad na Gazu posle nekoliko meseci, kao odgovor na prvu raketnu paljbu od januara iz palestinske enklave, koju je presrela izraelska protivvazdušna odbrana.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je u četvrtak da je pokret „odlučan da nastavi borbu rame uz rame sa palestinskim narodom da se odupre (izraelskoj) agresiji bez obzira na žrtve“.

Eskalacija se pokazala kao politička glavobolja za Beneta, koji je i sam desničar i ključna ličnost u izraelskom pokretu za naseljavanje, ali koji vodi ideološki podeljenu koalicionu vladu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AFP