Sigurna pretraga?! DuckDuckGo pretraživač ima sporazum o praćenju sa Majkrosoftom

DuckDuckGo, pretraživač koji tvrdi da nudi „pravu privatnost“ jer ne prati pretrage niti čuva istoriju korisnika, našao se na udaru kritike nakon što je istraživač bezbednosti otkrio da mobilna aplikacija pregledača DuckDuckGo sadrži Majkrosoftov tragač treće strane.

Istraživač Zek Edvards otkrio je da, iako su Gugl i Fejsbuk tragači blokirani,  dozvoljeni su tragači povezani sa bing.com i linkedin.com.

Kao odgovor na otkriće, izvršni direktor Gabrijel Vajnberg je u suštini slegnuo ramenima, rekavši da kompanija nudi „izvanrednu zaštitu“ koju drugi pretraživači ne nude, ali da on „nikada nije obećao“ anonimnost prilikom pretraživanja.

Uvek smo bili izuzetno oprezni da nikada ne obećamo anonimnost prilikom pretraživanja, jer to iskreno nije moguće s obzirom na to koliko brzo tragači menjaju način rada kako bi izbegli zaštitu i alate koje trenutno nudimo – rekao je.

„Kada većina drugih pretraživača na tržištu govori o zaštiti od praćenja, oni obično misle na zaštitu kolačića treće strane i zaštitu od otiska prsta, a naši pretraživači za iOS, Android i naš novi Mac beta, nameću ova ograničenja skriptama za praćenje trećih strana., uključujući i one od Microsoft-a.“

Ovde govorimo o zaštiti iznad i izvan koju većina pregledača čak ni ne pokušava da uradi, to jest, blokira skripte za praćenje trećih strana pre nego što se učitaju na veb-sajtove trećih strana -nastavio je on.

„Zato što ovo radimo tamo gde možemo, korisnici i dalje dobijaju znatno veću zaštitu privatnosti sa DuckDuckGo nego što bi imali koristeći druge pretraživače.“

Ukratko, DuckDuckGo ne pruža onu vrstu privatnosti za koju su stekli reputaciju, oni jednostavno najmanje izdaju korisnike.

Vest je brzo privukla gomilu nezadovoljnih korisnika, a osnivač i izvršni direktor DuckDuckGo-a Gabrijel Vajnberg ubrzo se javio da potvrdi autentičnost nalaza.

Očigledno, DuckDuckGo ima ugovor o sindikaciji pretrage sa softverskim gigantom iz Redmonda, a Vajnberg je dodao da se ograničenja nalaze samo u pretraživaču i da nisu povezana sa pretraživačem.

Ostaje nepoznato zašto je kompanija koja je poznata po svojoj transparentnosti odlučila da ovaj ugovor čuva u tajnosti koliko god može.

Pogledajte celu Edvardsove tviter nizove od 23. maja:

Izvor: BleepingComputer