Sindikati u Beču oštro protiv ograničenja temperature radnih prostorija na 19 stepeni

U javnim ustanovama u Beču, u skladu sa štednjom energije, planirano je da se snizi temperatura na 19 stepeni, ali se tome oštro protive sindikati.

Vlasti grada Beča najavile su niz mera za štednju energije, između ostalog smanjenje temeprature u gradskom prevozu za dva stepena, ali i smanjenje temperature u javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni.

Uredba, kojom bi se te mere naložile bila je gotovo spremna za objavljivanje, ali sada su se tome suprostavili sindikati u Beču, jer smatraju da je 19 stepeni suviše hladno za one koji rade na otvorenom.

Zaposleni u gradskoj čistoći, kanalizaciji i vodovodu i drugi moraju imati prostorije u kojima mogu da se ugreju i tuširaju – rekao je Kristijan Majdlinger, predsednik sindikata „Junion“ (Younion).

On je za javni servis „ORF“ naglasio da sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive.

Sve dok se održavaju božićne pijace i na zapadu zemlje skijanje zaposleni neće imati razumevanja da moraju da se smrzavaju na 19 stepeni i rade na toj temperaturi – kaže Majdlinger.

Za savezna pozorišta i muzeje je maksimalna temperatura od 19 stepeni tokom zime već fiksna, ali za gradske kulturne ustanove još nije doneta odluka.

Sindikati ističu da su i u kulturi potrebne druge mere, a ne smanjenje temperature, kako zbog muzičara, tako i zbog publike, pošto postoji obaveza za predaju mantila i jakni na garderobi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji