Sjedinjene Države uvode nove sankcije protiv Rusije

Sankcije su usmerene na finansijski sektor zemlje Rusije, zvaničnike i biznismene.

Američko ministarstvo finansija objavilo je u četvrtak da dodaje 18 subjekata povezanih sa ruskim sektorom finansijskih usluga na svoju takozvanu listu posebno određenih državljana i blokiranih osoba (SDN).

Na ažuriranoj listi nalaze se ruski biznismen Vladimir Potanin, osobe povezane s njim, kao i njegov holding Interros i Rosbanka. Kancelarija za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija (OFAC) takođe je stavila na crnu listu drugog po veličini ruskog zajmodavca VTB banku i niz povezanih kompanija.

Sankcije su uvedene i ruskim guvernerima, njihovim rođacima, članovima borda direktora Ruskih železnica, vlastima u novim regionima Rusije. Na meti su bili i guverneri Moskovske oblasti, kao i Voronješke i Kurske oblasti.

Kako se navodi u saopštenju, „Trezor je preduzeo akciju bez presedana da izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema, sa ozbiljnim kratkoročnim i dugoročnim efektima na njenu ekonomiju“.

„Sankcionisanjem dodatnih velikih ruskih banaka, nastavljamo da produbljujemo izolaciju Rusije od globalnih tržišta“, rekao je zamenik sekretara za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

Trezor je naznačio da je sva imovina i interesi u imovini sankcionisanih pojedinaca koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili kontroli američkih osoba blokirani i da treba da budu prijavljeni OFAC-u.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT