sloboda-za-dzulijana-asanza-juznoamericki-politicari

Južnoamerički političari možda se ne slažu uvek, ali je Džulijan Asanž urednik i novinar Vikiliksa i njegova trenutna situacija, spojila lideru ovih zemalja da javno stanu u njegovu odbranu. 

Među političarima koji su u prethodnom periodu javno stali uz nepravedno osuđenog Džulijana Asanža su bivši predsednik Brazila Lula da Silva, predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador, potpredsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner, predsednik Kolumbije Gustavo Petro, predsednik Venecuele Nikolas Maduro, predsednik Nikaragve Danijel Ortega, nekadašnji prvi čovek Bolivije Evo Morales, bivši šef države Honduras Manuel Zelaja i drugi.

Bivši predsednik Brazila Lula da Silva nedavno se sastao sa urednicima iz „Vikiliksa“ i ovom prilikom na „Tviteru“ uz zajedničku fotografiju napisao da se nada da će „Asanž biti oslobođen od nepravednog zatvora“.

Istu vrstu podrške ovi novinari su dobili i od novog predsednika Kolumbije Gustava Petra.

Aktuelna potpredsednica Argentine, koja je na funkciji predsednice bila od 2007. do 2015. godine, Kristina Fernandes de Kiršner isti vid podrške izrazila je Asanžovima kolegama na njihovoj nedavnoj turneji po Južnoj Americi.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega prošle godine poručio je da je Asanž zaslužio priznanje naroda i da je za to dobio nagradu za mir, dodavši da ne misli na Nobelovu nagradu „koja se dodeljuje onima koji uništavaju, napadaju, ubijaju, bombarduju“. Ortega je govorio i da je Asanžov navodni zločin „bio kritikovanje kršenja ljudskih prava i zločina koji su severnoamerički lideri počinili u ubistvima i bombaškim napadima“.

U zaštitu Asanža minulih godina stao je i bivši predsednik Ekvadora Rafael Korera, lider zemlje u čijoj je ambasadi Asanž boravio sedam godina pre nego što će biti uhapšen.

Rečima da je Asanž najbolji novinar na planeti i da ga treba osloboditi, podršku je letos osnivaču „Vikiliksa“ pružio i predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador.

On se kritikujući američku vladu i demokratiju zapitao: „Da li statuu Kipa slobode treba skloniti iz Njujorka?“ A na pres konferenciji je čak pustio „Vikiliksov“ video-snimak na kome su prikazani vojnici SAD kako ubijaju novinare u Iraku.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro još 2019. godine osudio je odluku vlasti da uhapse Džulijana Asanža.

Kao i ostali južnoamerički političari i bivši predsednik Bolivije Evo Morales ranije je upozorio da odluka britanskih vlasti da prihvate zahtev SAD za izručenje Asanža predstavlja napad na novinarstvo, demokratiju i potragu za istinom. A da svet zahteva hitnu slobodu za Džulijana Asanža poručio je i bivši predsednik Hondurasa Manuel Zelaja, koji je ranije vodio kampanju za njegovo oslobađanje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti