Smanjuje se broj slučajeva "Kimove groznice"

Prvi put u skoro 10 dana dnevni broj slučajeva „groznice“ u Severnoj Koreji pao je ispod 200.000. 

Objavili su državni mediji u nedelju, izveštavajući o „pozitivnom trendu“ nakon što su preduzete mere za kontrolu prve potvrđene epidemije COVID-19 u zemlji.

S. Koreja je od samog početka odbila većinu spoljne pomoći, držala svoje granice zatvorene i nije dozvolila nezavisnu potvrdu zvaničnih podataka.

IEM Dnevni Saveti Za Pozitivan Dan – Nedelja, 22.05.2022.

Umesto toga, zdravstvene vlasti prijavljuju broj sa simptomima groznice, što otežava procenu razmera COVID talasa, rekli su stručnjaci.

Više od 186.090 dodatnih ljudi imalo je simptome groznice, a još jedna osoba je umrla, izvestila je u nedelju državna novinska agencija KCNA.

Više od 2 miliona od 2,6 miliona kumulativnih slučajeva oporavilo se, saopštila je KCNA.

Zvaničan broj umrlih je 67.

Trenutna situacija širenja epidemije u DNRK pokazuje pozitivan trend od brzog rasta na početku ka opadanju nakon stabilne kontrole i upravljanja, registrujući svakodnevno povećan broj oporavka širom zemlje – prenela je KCNA.

Prošle godine, Severna Koreja je saopštila da je razvila sopstvenu opremu za lančanu reakciju polimeraze (PCR) za sprovođenje testova na koronavirus.

KNCA je iznela da zemlja „ubrzava razvoj novog test reagensa i reagensa za testiranje antitela za rano otkrivanje epidemije“.

Vlasti su distribuirale hranu i lekove širom zemlje, a vojni lekari su bili raspoređeni da pomognu u distribuciji lekova i sprovode preglede.

Više od milion zdravstvenih radnika, uključujući studente medicine i nastavnike, mobilisano je da vrše zdravstvene preglede „kako bi se temeljno blokirao i iskorenio izvor širenja zaraze“, dodaje se u izveštaju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters