Šri Lanka bankrotirala - benzina imaju samo za jedan dan

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je u ponedeljak da je privreda te ostrvske države u veoma nesigurnom stanju, ostala je bez goriva jer nije u mogućnosti da nađe dolare za finansiranje suštinskog uvoza.

„Nestalo nam je benzina… Trenutno imamo zalihe benzina samo za jedan dan“, rekao je Vikremesinge, dodajući da bi se njegova bankrotirana zemlja mogla suočiti sa još poteškoća u narednim mesecima.

Dok EU sprema novi paket sankcija iz Litvanije poručuju – Jedna članica nas sve drži kao taoce

Zbog trenutnih protesta koji su izbili zbog ekonomske situacije, premijer Vikremesinge, koji je prošle nedelje postavljen na ovo mesto, predložio je osnivanje nacionalnog saveta svih političkih partija kako bi se pronašla rešenja za tekuću krizu. Takođe je predložio privatizaciju aviokompanija Šri Lanka.

Trenutno je ekonomija Šri Lanke izuzetno nesigurna. Iako je budžet bivše vlade predviđao prihod od 2,3 triliona SLR, 1,6 biliona SLR je realna projekcija ovogodišnjeg prihoda – rekao je premijer.

Kina upozorava NATO da se ne meša u Aziju

Navodeći da postoji nestašica 14 esencijalnih lekova i da će inflacija verovatno porasti u kratkom roku, premijer je rekao:

Moramo da nastavimo sa štampanjem novca za isplatu plata i za osnovne potrepštine.

On je dodao da su još dve pošiljke benzina i dizela dospele po indijskoj kreditnoj liniji.

U novembru 2019. naše devizne rezerve su bile 7,5 milijardi dolara. Međutim, danas je izazov za riznicu da pronađe milion dolara. Ministarstvo finansija je teško da prikupi 5 miliona dolara potrebnih za uvoz gasa – dodao je on.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: HindustanTimes/AFP