Srpski Gavran samoubica predstavljen u Parizu

Evropski sajam naoružanja i vojne opreme Eurosatori otvoren je danas u predgrađu Pariza i trajaće do petka.

Srpsku vojnu industriju predstavlja dron samoubica Gavran i protivoklopna raketa NOVA. Manifestacija se, kao globalno najveća, ponovo vraća na agendu vojne industrije nakon pauze uslovljene pandemijom.

Ove godine Srbiju tradicionalno predstavlja državna kompanija Jugoimport SDPR, ali po prvi put i privatna kompanija PR-DC koja takođe ima svoj štand, piše portal Tangosiks.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo odbrane, na sajmu će biti prisutna i delegacija iz srpskog vojnog vrha. Kako je istaknuto, delegacija Srbije obići će i „proizvodne lokacije kompanije Daso razmeštene u Parizu“.

Od najinteresantnijih artikala koje je Jugoimport predstavio tu je svakako koncept drona samobice „gavran“. Na Eurosatoriju je prikazana verzija „gavrana“ sa SUS motorom koja je premijerno već prikazana na vojnom događaju „Štit 2022“ na Batajnici početkom maja.

Osim drona Gavran, inostranoj javnosti prvi put je prikazana i nova domaća višenamenska protivoklopna raketa NOVA čija je moguća primena na štandu prikazana na snimku upotrebe sa borbenog oklopnog vozila Miloš M-16 koji za tu svrhu ima lanser sa četiri kontejnera. Na poslednjem Partneru videli smo da postoji mogućnost instalacije lansera ovog sredstava i na Lazar III P.

Privatna kompanija PR-DC ponovo izlaže na sajmovima naoružanja što je čini najaktivnijom domaćom vazduhoplovnom kompanijom kada je promocija sopstvenih proizvoda i usluga u pitanju. PR-DC je tako izlagao na poslednjem Partneru, bliskoistočnom sajmu UMEX, Sajmu nauke i tehnike u Beogradu kao i na sajmu naoružanja i vojne opreme u Bugarskoj pre dve nedelje. Kompanija je na Eurosatoriju prikazala kompletnu gamu svojih bespilotnih letelica kojom dominira najveća IKA-50, premijerno prikazana na vojnom događaju „Štit 2022“, piše portal.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji