Šta se krije u Velikoj piramidi u Gizi? Naučnici razvijaju teleskop da odgovore na ovo pitanje

Novi pokušaj skeniranja egipatske Velike piramide u Gizi pomoću energetskih čestica iz svemira mogao bi pomoći naučnicima da „vide“ unutrašnjost ove drevne strukture i da prikupe nove detalje o njenim misterioznim unutrašnjim odajama.

Velika piramida je najveća piramida u Gizi, visoka 138,86 metara, i jedno je od sedam svetskih čuda starog sveta. Istraživači koji rade sa misijom Istraživanje Velike piramide (Exploring the Great Pyramid Mission) prikupljaju novac za razvoj teleskopa velike snage koji bi mapirao njegovu unutrašnju strukturu iz svih uglova.

Uređaj bi imao „preko 100 puta veću osetljivost“ od opreme koja je ranije korišćena za proučavanje arheološkog nalazišta, rekao je vođa projekta, Alan Bros, naučnik osoblja u Fermi National Accelerator Laboratory, vladinom objektu u Bataviji, Illinois.

Teleskop bi skenirao piramidu mionima kosmičkih zraka, visokoenergetskim česticama koje nastaju kada kosmički zraci iz svemira padaju i sudaraju se sa atomima u Zemljinoj atmosferi.

To je prirodno zračenje – rekao je Bros.

Mioni kosmičkih zraka stalno padaju na površinu planete. Upravo sada prolaze kroz nas.

Predložena skeniranja su detaljno opisana u studiji objavljenoj u časopisu Journal for Advanced Instrumentation in Science.

Mioni kosmičkih zraka mogu efikasnije da prođu kroz čvrste objekte od rendgenskih zraka, omogućavajući naučnicima da zavire unutar struktura koje su inače neprobojne. Dok se mioni kreću kroz piramidu, čestice visoke energije stupaju u interakciju sa različitim materijalima, granitom ili krečnjakom, na primer, ili vazduhom u otvorenoj šupljini, odbijajući njihovu energiju i svetlost na merljive načine. Istraživači mogu da koriste merenja za kreiranje detaljnih mapa unutrašnjosti – rekao je Bros.

Smatralo se da je Velika piramida u Gizi izgrađena na zahtev faraona Kufua, koji je vladao tokom 26. veka pre nove ere.

Luis Alvarez, fizičar, prvi je istražio ideju da ispita piramidu pomoću kosmičkih zraka kasnih 1960-ih. Alvarez i njegov tim skenirali su oko 19 odsto piramide tokom dve godine, ali nisu pronašli ranije neotkrivene komore unutar ikone strukture, prema Američkom fizičkom društvu.

Tehnika miona ponovo je korišćena 2017. godine kao deo zasebnog projekta pod nazivom ScanPiramids, koji je doneo jedno od najznačajnijih otkrića na lokaciji poslednjih godina: postojanje velike, skrivene praznine iznad poznatog prolaza zvanog Velika galerija. Zagonetna karakteristika, nazvana „Velika praznina“, visoka je oko 20 stopa i duga skoro 100 stopa, a njena svrha je još uvek nepoznata.

Misija „Istraživanje Velike piramide“ je dizajnirana da se nadogradi na nalazima ScanPiramids-a, koristeći veći i napredniji teleskop koji može da otkrije trilione dolaznih miona kosmičkih zraka za proizvodnju slika veće rezolucije sa više tačaka – rekao je Bros.

Rekao je još da bi rezultati skeniranja mogli da otkriju za šta je prostrana komora nekada korišćena, uključujući i šta se, ako ih ima, nalaze unutra.

Da je Velika praznina bila scenska zona ili neka vrsta gradilišta i da je tamo ostalo krhotina, videli bismo to – rekao je Bros.

Pored Velike galerije, arheolozi su prethodno pronašli kraljevu odaju, otprilike u centru piramide, i manju kraljičinu odaju u blizini. Ali mnogi drugi detalji unutrašnje strukture piramide nisu dobro shvaćeni, rekao je Bros.

Novi detektori miona bi bili ugrađeni u do osam standardnih kontejnera za otpremu, od kojih bi svaki bio dug 40 stopa, visok 10 stopa i širok 10 stopa, prema istraživačima. Teleskopski sistem bi bio postavljen na različitim mestima oko osnove piramide, prikupljajući posmatranja na svakoj poziciji tri meseca u isto vreme, rekao je Bros.

On procenjuje da će biti potrebno tri godine da se akumulira dovoljno podataka za kreiranje mape cele piramide visoke rezolucije. Bros je rekao da je tim obezbedio sredstva od Generatora velikih ideja, programa grantova na Univerzitetu u Čikagu, i Fermi nacionalne akceleratorske laboratorije za sprovođenje početnih kompjuterskih simulacija koje će poslužiti kao dokaz koncepta. Međutim, izgradnja detektora i izvođenje skeniranja će verovatno koštati 5 do 10 miliona dolara, rekao je on.

Bros je rekao da kada sistem teleskopa bude postojao, mogao bi se koristiti i za druge arheološke ekspedicije.

Jedna ideja bi bila da ga odnesemo u Dolinu kraljeva (u Egiptu) i potražimo varijacije gustine u planinama – rekao je on.

.. što bi moglo ukazivati na neotkrivene grobnice.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: NBCNews