...
Šta se ovo dešava? Da li je potopljena ruska fregata "Admiral Makarov"?

Stručnjaci OSINT objavili su da su se pojavile nezvanične informacije da je ruska mornarička fregata „Admiral Makarov“ možda pogođena i potopljena.

Informacija nije potkrepljena dokazima, a OSINT navodi da će detaljno ispitati sve u vezi sa ovim spekulacijama i obavestiti javnost.

Fregata je plovilo iz klase „Admiral Grigorovič“.

Penzionisani general-potpukovnik i vojni analitičar CNN-a Mark Filip Hertling prokomentarisao je informaciju: „Radujemo se što ćemo čuti još“.

Posle dramatičnog potonuća raketne krstarice „Moskva“, ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je raketna fregata „Admiral Makarov“.

Prema vojnom analitičaru Forbsa, ova činjenica čini admirala Makarova od 409 metara najvrednijom metom za ukrajinske raketne posade i operatere dronova. Svesni su toga i Rusi, pa su ga držali dalje od ukrajinske obale.

Potonuće Moskve, zajedno sa ranijim uništavanjem desantnog broda Crnomorske flote „Saratov“ posle očiglednog gađanja ukrajinskom balističkom raketom, uplašilo je komandante flote, pa su ratne brodove odvukli od obale.

Admiral Makarov porinut je 2017. godine i najsavremeniji je brod u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase „Admiral Grigorovič“ pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružani su sa 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih raketa „Kalibar“. Ove krstarice koje mogu da služe kao pratnja drugim plovilima, ali i da napadaju mete na moru i na kopnu – nisu veliki brodovi poput potopljene „Moskve“. Svaki ima oko 200 članova posade.

„U četvrtak su se pojavile glasine da su Ukrajinci fregati zadali udarac Neptunom i da je ona u plamenu.Međutim ne postoje neposredni dokazi koji podržavaju te glasine. Ako „Admiral Makarov“ i dalje plovi, na toj udaljenosti od obale ne može biti opasnosti za Ukrajince“, kaže Dejvid Eks, analitičar Forbsa.

„Lokaciju ’Moskve‘ nismo dali Ukrajincima“

Dok su vodeći svetski mediji poput Njujork tajmsa, En-Bi-Sija, Si-En-Ena, na osnovu više vojnih i obaveštajnih izvora, tvrdili da su američki obaveštajci odigrali ključnu ulogu u lociranju potonulog ponosa ruske flote, Admirala krstarice „Moskva”, Pentagon negira da je Ukrajincima dao te podatke. Štaviše, navode da nisu bili svesni namere vojske Vladimira Zelenskog da potopi „Moskovu“.

Mediji su preneli da je američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman jer nije ovlašćen za javnu komunikaciju, potvrdio novinarima da je Ukrajina sama odlučila da gađa i potopi vodeći brod ruske Crnomorske flote sopstvenim protivbrodskim raketama Neptun. . Ali s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu sa mora, dodao je, pošto su im SAD pružile „niz obaveštajnih podataka“ koji uključuju lokacije tih brodova.

„Nismo bili svesni da Ukrajina planira da raketira“ Moskvu „sve dok nisu izvršili operaciju“, rekao je on, ali je malo ko u to bio uveren. Činjenica je da Bajdenova administracija deli obaveštajne podatke šakom i kapom, pa se neki u SAD pitaju da li su „prešli crvenu liniju“ kada je u pitanju podrška SAD ukrajinskoj vojsci.

Izvor CNN-a iz američkog Ministarstva odbrane rekao je da ‘crvena linija’ nije pređena i da postoje jasne granice koje su spremni da podele sa Ukrajinom, a koje će zadržati za sebe, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.