Si Điping poslao upozorenje svima koji dovode u pitanje kinesku politiku nultog kovida

Najviši kineski lider Si Đinping izdao je do sada najoštrije upozorenje protiv svih koji dovode u pitanje politiku „nultog kovida“, jer stroga i česta zatvaranja podstiču nezadovoljstvo javnosti i zadaju razoran udarac kineskoj ekonomiji.

Na sastanku kojim je u četvrtak predsedavao Si, Stalni komitet vrhovnog Politbiroa vladajuće Komunističke partije obećao je da će se:

.. nepokolebljivo pridržavati opšte politike ’dinamičkog nultog kovida‘ i odlučno se boriti protiv bilo kakvih reči i dela koji iskrivljuju, sumnjaju ili negiraju stav naše zemlje politike prevencije epidemije.

Ovo je prvi put da je Si, koji je, prema državnim medijima, održao „važan govor“ na sastanku, dao javne opaske o kineskoj borbi protiv Kovida od kada je izbio bes javnosti zbog oštrog zatvaranja u Šangaju.

Bil Gejts „osuo paljbu“ po Novaku Đokoviću

„Naša strategija prevencije i kontrole određena je prirodom i misijom stranke, naše politike mogu da izdrže test istorije, naše mere su naučne i efikasne“, saopštio je sedmočlani komitet, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Pobedili smo u borbi za odbranu Vuhana i sigurno ćemo moći da pobedimo u borbi za odbranu Šangaja – navodi se u saopštenju.

Stalni komitet je takođe zahtevao da kadrovi imaju „duboko, potpuno i sveobuhvatno razumevanje“ politike koju postavlja centralno rukovodstvo stranke.

Treba odlučno da prevaziđemo probleme neadekvatne svesti, neadekvatne pripreme i nedovoljnog rada i odlučno prevaziđemo prezir, ravnodušnost i samopravednost u našem razmišljanju – navodi se u saopštenju.

Za analitičare koji su dugo posmatrali kinesku politiku, strogo upozorenje je znak da je unutar stranke došlo do unutrašnjeg otpora na Sijevu politiku „nultog kovida“.

„Ovaj jezik treba tumačiti kao direktnu kritiku neodređenih lokalnih vođa KKP koji su doveli u pitanje politiku u centru, ili koji su bili nedovoljno uspešni u njihovoj primeni“, napisao je David Bandurski, kodirektor Kineskog medijskog projekta.

„I teško je u ovoj frazi ne čuti osudu ’samopravednosti’ posebno lidera u Šangaju“, dodao je Bandurski.

Tokom proteklih pet nedelja, mnogi stanovnici Šangaja su se obratili društvenim mrežama kako bi pozvali pomoć i iskalili svoj bes zbog velike nestašice hrane i nedostatka pristupa medicinskoj nezi.

Neki su protestovali sa svojih prozora, lupali loncima i tiganjima i uzvikivali od frustracije, drugi su se čak sukobili sa policijom i zdravstvenim radnicima na ulicama, retka scena u zemlji u kojoj se neslaganje rutinski potiskuje.

Ozbiljne ekonomske posledice takođe su izazvale zabrinutost kod ekonomista i poslovnih rukovodilaca, posebno imajući u vidu ulogu Šangaja kao vodećeg finansijskog centra u zemlji i glavnog proizvodnog i transportnog centra.

U aprilu je kineski uslužni sektor, koji čini više od polovine nacionalnog BDP-a i preko 40% zaposlenosti, pao na drugo mesto, dok se sektor proizvodnje takođe smanjio.

Litijum je toliko poskupeo da je sve teže do električnog automobila

I kako se Omicron širi u drugim delovima Kine, sve više lokalnih vlada nameće brza zatvaranja kao odgovor na samo nekoliko slučajeva. U Pekingu, gde je od 20. aprila prijavljeno više od 500 slučajeva, mnogi strahuju od zatvaranja u šangajskom stilu jer vlasti uvode sve više ograničenja.

Ali najnovija izjava najviših lidera zemlje jasno je stavila do znanja da kineska vlada udvostručuje svoj pristup oslanjanju na brzo zatvaranje, masovno testiranje i karantin kako bi uništila visoko prenosivu varijantu Omicron u doglednoj budućnosti.

Vu Kiang, politički analitičar u Pekingu, rekao je od aprila da je pitanje kako vlada treba da se nosi sa najgorom epidemijom u zemlji od Vuhana evoluiralo u „borbu na putu“ unutar stranke.

Prvo, to je borba oko toga da li bi trebalo da izabere ‘dinamički nulti kovid’ ili fleksibilniji pristup u borbi protiv kovida; i drugo, to je takođe borba oko toga da li da kontrolu kovida ili ekonomski rast učini prioritetom – rekao je Vu.

Si je stavio svoj lični pečat na kinesku strategiju nultog Kovid-a, a državni mediji često izveštavaju da je on „lično komandovao i napravio aranžmane“ za borbu zemlje protiv pandemije.

U tom smislu, nulti kovid je postao neupitna, neosporna politika koja je usko vezana za njegov politički autoritet i stoga neće biti fleksibilnosti kada je reč o njenoj primeni – rekao je Vu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: CNN