Američki obaveštajci pomogli Ukrajini da potopi komandni brod ruske Crnomorske flote

Sjedinjene Države slanjem obaveštajnih podataka pomogli su Ukrajini da potopi rusku krstaricu „Moskva“, rekli su američki zvaničnici za NBC njuz.

„Moskva“ sa 510 članova posade je bila vodeći brod ruske Crnomorske flote. Potonula je 14. aprila nakon što su je pogodile dve ukrajinske protivbrodske rakete Neptun, saopštili su američki zvaničnici.

Rusija je saopštila da je brod potonuo nakon požara. „Moskva“ je bio najveći ruski ratni brod potopljen u borbama od Drugog svetskog rata. Američki zvaničnici tvrde da ima značajnih ruskih žrtava, ali ne znaju koliko.

Napad se dogodio nakon što su ukrajinske snage zatražile informacije od Amerikanca o brodu koji plovi Crnim morem južno od Odese, rekli su američki zvaničnici za NBC njuz. SAD su ga identifikovale kao „Moskvu“ i pomogle da se potvrdi njegova lokacija, nakon čega su Ukrajinci gađali brod, rekli su zvaničnici.

SAD nisu unapred znale da će Ukrajina gađati „Moskvu“, rekli su zvaničnici, i nisu bile uključene u odluku o napadu. Pomorski obaveštajni podaci se dele sa Ukrajinom kako bi joj pomogli da se odbrani od napada ruskih brodova, dodali su zvaničnici.

Uloga SAD u potonuću nije ranije pominjana.

Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi izveštavanje o razmeni američkih obaveštajnih podataka sa Ukrajinom moglo da naljuti Vladimira Putina i izazove nepredvidiv odgovor.

Bela kuća nije odmah komentarisala izveštaj NBC-a.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji/NBC