CIA poručila vladi Bolsonara da se ne petlja sa izborima u Brazilu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) prošle godine je rekao visokim brazilskim zvaničnicima da predsednik Žair Bolsonaro treba da prestane da dovodi u sumnju glasački sistem svoje zemlje uoči oktobarskih izbora, rekli su izvori Rojtersu.

Ranije neprijavljeni komentari direktora CIA Vilijema Bernsa došli su na intimnom sastanku iza zatvorenih vrata u julu, prema dvojici ljudi upoznatih s tim, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni. Berns je bio i ostao najviši američki zvaničnik koji se sastao u Braziliji sa Bolsonarovom desničarskom vladom od izbora američkog predsednika Džoa Bajdena.

Treća osoba u Vašingtonu upoznata sa ovim pitanjem potvrdila je da je delegacija koju je predvodio Berns rekla najvišim Bolsonarovim pomoćnicima da predsednik treba da prestane da podriva poverenje u brazilski glasački sistem. Taj izvor nije bio siguran da li je sam direktor CIA-e preneo tu poruku.

CIA je odbila da komentariše. Bolsonarova kancelarija nije odgovorila na zahteve za komentar.

Berns je stigao u Braziliju šest meseci nakon napada na Kapitol 6. januara nakon izbora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Bolsonaro, krajnje desničarski nacionalista koji gotivi Trampa, ponovio je neosnovane optužbe bivšeg američkog lidera o prevari na izborima u SAD 2020. godine. On je takođe bacio slične sumnje u brazilski sistem elektronskog glasanja, nazivajući ga podložnim prevari, bez pružanja dokaza.

To je izazvalo strahove među njegovim protivnicima da Bolsonaro, koji u anketama zaostaje za levičarskim bivšim predsednikom Luizom Inasijom Lulom da Silvom, seje sumnje kako bi mogao da sledi Trampov primer, odbacujući svaki gubitak na izborima 2. oktobra.

Bolsonaro je u više navrata izneo ideju da ne prihvati rezultate i više puta je napao savezni izborni sud u zemlji. Prošle nedelje, u svom najnovijem prilogu, Bolsonaro, bivši vojni kapetan, sugerisao je da bi vojska trebalo da sprovede sopstveno paralelno brojanje glasačkih listića pored suda.

Dva izvora su upozorila na potencijalnu institucionalnu krizu ako bi Bolsonaro izgubio sa malom razlikom, pri čemu je ispitivanje usresređeno na ulogu brazilskih oružanih snaga, koje su vladale zemljom tokom vojne vlade 1964-85 koju Bolsonaro slavi.

Tokom svog nenajavljenog putovanja, Berns, sastao se u predsedničkoj palati sa Bolsonarom i dvojicom viših obaveštajnih pomoćnika – savetnikom za nacionalnu bezbednost Augustom Helenom i Aleksandrom Ramagemom, tadašnjim šefom brazilske obaveštajne agencije Abinom.

 Berns je jasno stavio do znanja da izbori nisu pitanje sa kojim bi se trebalo petljati – rekao je izvor, koji nije bio ovlašćen da govori javno.  To nije bilo predavanje – to je bio razgovor.

Neobično je da direktori CIA prenose političke poruke, rekli su izvori. Ali Bajden je ovlastio Bernsa, jednog od najiskusnijih američkih diplomata, da bude glasnogovornik Bele kuće.

Prošlog meseca, na primer, Berns je u javnom obraćanju rekao da ga je u novembru, četiri meseca nakon posete Braziliji, Bajden poslao u Moskvu „kako bi direktno (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i nekolicini njegovih najbližih savetnika preneo dubinu naše zabrinutosti zbog njegovo planiranje rata i posledice po Rusiju“ ako se nastave.

Naglasak njegovih komentara u Braziliji je pojačan mesec dana nakon njegovog putovanja, kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan posetio Bolsonara i izrazio sličnu zabrinutost zbog podrivanja poverenja u izbore. Međutim, poruka delegacije Bernsa bila je jača od Salivenove, rekao je izvor iz Vašingtona, ne objašnjavajući detalje.

 Važno je da Brazilci imaju poverenja u svoje izborne sisteme – rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta u izjavi upitan za komentar, dodajući da su Sjedinjene Države uverene u brazilske institucije, uključujući slobodne, fer i transparentne izbore.

Međutim, u subotu, u novom znaku uznemirenosti, najnoviji američki konzul u Riju napisao je u brazilskim novinama da bi Sjedinjene Države trebalo da jasno stave do znanja Bolsonaru da bi svaki pokušaj da se potkopaju izbori pokrenuo multilateralne sankcije.

Bajden i Bolsonaro tek treba da govore

Tokom predsedničke kampanje u SAD 2020. njih dvojica su se sukobili oko Bolsonarovog ekološkog rekorda, a on je bio jedan od poslednjih svetskih lidera koji je priznao Bajdenovu pobedu nad Trampom.

Zvaničnici u Vašingtonu su nastojali da poboljšaju veze sa Brazilijom poslednjih nedelja, a predsednici dve najveće nacije zapadne hemisfere uskoro bi se mogli lično sastati ako Bolsonaro bude prisustvovao junskom Samitu Amerika u Los Anđelesu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters