Šta to radi Ivanka Tramp?! Da li je okrenula leđa Donaldu?

Dok je Ivanka Tramp u svom svedočenju o upadu u Kapitol hil u januaru 2021. rekla da “prihvata” navode bivšeg tužioca da su tvrdnje o nameštenim izborima “glupost”, njen muž Džared tvrdi da je svom zetu, bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, rekao da “to nije pristup koji bi on zauzeo”.

Iako diplomatski uvijene, njihove poslednje izjave ukazuju na izvesno udaljavanje članova od glave porodice Tramp, u svetlu saslušanja istražne komisije koja su u toku pred Kongresom.

Komisija Predstavničkog doma, koja je prošlog četvrtka održala prvo od šest javnih saslušanja o upadu u Kapitol hil 6. januara prošle godine, upitala je u ponedeljak Džareda Kušnera da li veruje u široki spekat teorija zavere o izbornoj prevari koje je gurao advokat bivšeg predsednika Rudi Đulijani. On je odgovorio da je rekao svom tastu da “to nije pristup koji bi zauzeo da je na njegovom mestu”.

Komisija je prvog dana saslušanja prikazala video snimak na kojem bivši sekretar za pravosuđe Vilijam Bar navodi da je Trampu rekao da su tvrdnje o nameštenim izborima – obična glupost, dok je na drugom ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

Raskid sa Trampom

Džared i Ivanka “raskidaju” sa Trampom ali ne zbog porodičnog sukoba. Oni raskidaju sa njim jer veliki broj republikanaca raskida sa Trampom. Brojni republikanci užasnusti su njegovim napadom na demokratiju. Savetnici poput Džareda i Ivanke i takođe Bila Bara su, veoma verovatno, zabrinuti zbog sopstvene krivične odgovornosti, piše u kolumni za “Indipendent” Noa Berlacki, dodajući da “Tramp mora da je veoma ljut zbog toga što je njegova porodica nervozno ali definitivno nabijala nož između njegovih plećki tokom kongresnog saslušanja”.

Ivanka Tramp, bivša savetnica Bele kuće, rekla je na snimljenom svedočanstvu tokom saslušanja da ne veruje u tvrdnje svog oca da su predsednički izbori 2020. pokradeni.

Poštujem državnog tužioca Bara. Prihvatila sam to što je rekao – rekla je ona.

Tramp uzvraća udarac

Donald Tramp je odmah uzvratio sopstvenoj ćerci. Insistirao je da Ivanka nije bila umešana u proučavanje izbornih rezultata i istakao da ona “samo pokušava da iskaže poštovanje Baru”.

 Ivanka Tramp nije učestvovala u gledanju ili razmatranju izbornih rezultata. Ona se odavno od tada odjavila i, po mom mišljenju, samo je pokušavala da poštuje Bila Bara i njegov stav kao državnog tužioca – naveo je Tramp na svojoj društvenoj platformi “Istina”.

A onda se sad u ponedeljak oglasio Ivankin suprug Džared, takođe bivši savetnik bivšeg predsednika. On je takođe razjasnio na snimljenom svedočanstvu da je mislio da su optužbe za izbornu prevaru lažne, te diplomatski sumirao da “to nije pristup koji bi on preduzeo” da je bio na Trampovom mestu.

Berlacki ukazuje da je ovo neslaganje unutar Trampove porodice “upečatljivo”, jer dramatično ilustruje koliko je “polomljena” Republikanska partija. Ali, ističe on, to takođe pokazuje koliko su moćni partijski podsticaji da se ti lomovi ignorišu ili zakrpaju.

Vilijam Bar, kojeg je sam Tramp postavio, nazvao je tvrdnje bivšeg predsednika o izbornoj prevari “glupošću”. Trampov menadžer kampanje Bil Stepijen i niz drugih njegovih savetnika svedočilo je da su mu rekli da nema dokaza o izbornoj prevari.

Dok ovo nije prvi put da je došlo do unutrašnjeg sukoba među republikancima – kad je Tramp oslobođen u istorijskom drugom procesu impičmenta, pokrenutom zbog incidenta 6. januara, sedam republikanskih senatora okrenulo mu je leđa i priključilo se demokratama glasajući za njegovu osudu – sada se protiv bivšeg predsednika okrenula i njegova porodica.

 Mali broj lažova – i većina drugih

Ovo čak nije ni, kako piše Berlacki, uobičajeno političko neslaganje između demokrata i republikanaca, ovo je unutrašnja republikanska svađa u kojoj mali broj lažova navodi da je Tramp pravi predsednik SAD dok većina drugih republikanaca, uključujući Trampove lojaliste i njegovu sopstvenu porodicu – priznaje da je Džo Bajden dobio izbore.

Posledica toga, navodi Berlacki, je istorijska unutarpartijska podela u kojoj mnogi republikanci i dalje smatraju Trampa liderom partije dok ga mnogi drugi smatraju “neodgovornom budalom ili još gore lažovom koji je aktivno planirao izdajnički puč”.

Berlacki je ocenio da svedočenja Džareda i Ivanke takođe pokazuju koliko snažne mogu da budu predrasude čak i kad su u pitanju suštinska neslaganja. On je ukazao da je Ivanka, iako je izrazila podršku Baru, bila veoma pažljiva da se direktno ne suprotstavi svom ocu.

 Ona je rekla da je Bar kredibilan. Nije rekla da je predsednik pogrešio – ističe Berlacki.

Hm… uh… eh… ah
Džaredova izjava govori još više. Kad su ga pitali da li je ikad pričao sa Trampom o Đulijanijevim teorijama zavere on je reagovao, kako je napisao Berlacki “kao mali sisar koji pokušava da pobegne iz zamke.

Hm… uh… pretpostavljam… eh… ah… – rekao je Džared da bi konačno “pljunuo” jedno “da”, pre nego što je priznao da se nije slagao sa Đulijanijem – naveo je Berlacki.

Mnogi republikanci ne žele da se dovode u vezu sa upadom u Kapitol hil, incident koji se smatra pokušajem svrgavanja demokratije. Ali, oni istovremeno ne žele da kažu da je republikanski predsednik uradio pogrešnu stvar odnosno da je ubedio niz republikanskih pristalica da se okupe oko laži i izdaje, piše Berlacki.

Ivanka i Džared, nastavlja on, su oklevajući i izvinjavajući se osudili člana svoje porodice i lidera svoje partije. To pokazuje koliko je Republikanska partija u neredu, ali i kako pristrasnost može da drži republikance dalje od stvarnog, efektivnog odbacivanja sopstvenog zagrljaja autoritarnosti i izdaje, zaključio je Berlacki.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: CNN