Zatvaranje objekta za uzgoj biglova

Uzgajivač istraživačkih životinja Inotiv nastavlja da se spori sa vladom SAD na sudu.

Suočavajući se sa rastućim finansijskim i pravnim preprekama, kompanija koja poseduje problematičan istraživački objekat za uzgoj biglova u Kamberlendu, u Virdžiniji, saopštila je sinoć da će zatvoriti uzgajivačnicu, koji je donedavno snabdevao pse univerzitetima, velikim proizvođačima lekova i Nacionalnim institutima za zdravlje.

Zbog rastućih troškova usklađivanja kompleksa nekoliko velikih zgrada sa Zakonom o dobrobiti životinja (AVA):

Odlučili smo da nećemo dalje ulagati u ovaj objekat i biće zatvoren – rekao je predsednik i izvršni direktor Inotiva Robert Leasure u saopštenju za javnost.

Inotiv je ugovorna istraživačka organizacija koja je postala glavni dobavljač istraživačkih životinja kroz nedavne akvizicije, uključujući kupovinu Enviga u novembru 2021., koji je vlasnik objekta u Virdžiniji.

Inotiv kaže da je drugi po veličini dobavljač istraživačkih biglova, koji proizvodi oko 25% pasa koji se koriste u Sjedinjenim Državama.

Otkako je preuzeo Envigo, broj pasa u kompleksu Kumberland pao je sa oko 5000 na oko 3000.

Aktivisti za dobrobit životinja pozdravili su planirano zatvaranje, ali su rekli da nemaju dovoljno poverenja da je Inotiv, koji drži desetine hiljada drugih istraživačkih životinja koje reguliše AVA, posvećen njihovoj dobrobiti.

Zatvaranje samo ovog odvratnog objekta nije dovoljno – kaže Erik Klajman, istraživač sa Instituta za dobrobit životinja, grupe za zastupanje životinja.

Šta je sa preko 40.000 životinja na drugim lokacijama? S obzirom na šokantnu evidenciju o dobrobiti životinja, verujemo da Inotivu licencu treba trajno oduzeti. (Objekat ima dozvolu za uzgoj i prodaju životinja od strane američkog Ministarstva poljoprivrede [USDA], koje je zaduženo za sprovođenje AVA.)

Inotiv je posvećen humanoj brizi o životinjama, rekao je jedan od njenih visokih zvaničnika na jučerašnjoj raspravi u američkom sudu; saslušanje je bilo deo postupka u tužbi koju su Sjedinjene Države podnele prošlog meseca u pokušaju da nateraju kompaniju da se pridržava AVA. U 7 meseci otkako je kupio objekat, „Ulagali smo neverovatne napore da pokušamo da rešimo brige koje je prvobitno izneo USDA“, rekao je Džon Sagarc, glavni strateški direktor kompanije Inotiv.

Mi ih shvatamo veoma ozbiljno.

Odluka Inotiva da zatvori opkoljeni objekat dolazi pošto su inspektori USDA dokumentovali više od 70 kršenja AVA od jula 2021. To je navelo državu Virdžinija u aprilu da donese zakon koji sprečava kompaniju da prodaje više biglova ako počini još jednu ozbiljnu prekršaj nakon 1. jula 2023.

Zatim je prošlog meseca Ministarstvo pravde (DOJ), u prvoj takvoj tužbi protiv uzgajivača istraživanja, tužilo Envigo zbog kršenja AVA i zaplenilo 446 životinja koje su njegovi veterinari utvrdili da su „u akutnoj nevolji“.

Inotiv je prvi put javno nagovestio svoje planove na jučerašnjem saslušanju, kada su advokati kompanije rekli sudiji Okružnog suda SAD Normanu Munu da su spremni da zatvore lokaciju. Ipak, na saslušanju, Sagarc je tvrdio da je firma napravila velike korake u poboljšanju objekta.

„Napredak je bio brz i dramatičan“ u pogledu pokazatelja kao što su smrtnost štenaca i broj nerešenih fizičkih i stomatoloških pregleda, rekao je on sudu.

U posebnom podnesku, kompanija je juče rekla da je nadogradila podove, instalirala generatore, povećala plate i premestila veterinarsko osoblje iz drugih objekata Inotiva u Kamberlend.

Ali Ejmi Ketrin Tejlor, istražitelj za zločine nad životinjama iz kancelarije državnog tužioca Virdžinije, napisala je u izjavi da je tokom inspekcije 8. juna pronašla pse spakovane po 10 u ograđenom prostoru, temperature ograđenog prostora od 30°C do 32°C, letargične štenci, prazne činije za vodu ili nestale, hrana zaražena insektima, psi koji se tuku neprimećeno od strane osoblja i psi koji stoje u sopstvenom izmetu i urinu, koji su se nakupili na prostirkama.

Na saslušanju, gde je takođe svedočio Tejlor, advokati DOJ-a i Inotiva su se sporili oko raspolaganja preostalih 3000 pasa. (Privremeni nalog zabrane kretanja koji je sada na snazi sprečava kompaniju da prodaje ili poklanja pse bez odobrenja advokata Ministarstva pravde ili sudije.)

Kompanija želi da bude u mogućnosti da prodaje pse klijentima za istraživanja. Ali advokati DOJ-a insistiraju da, dok Inotiv ne bude u potpunosti u skladu sa AVA, treba dozvoliti samo dpoklanjanje pasa.

Aktivisti za prava životinja ponovili su taj argument.

Svaki od 3000 pasa koji su još uvek zatvoreni (u Kamberlendu) mora biti pušten u dobre domove – kaže Dafna Načminovič, viša potpredsednica u organizaciji People for the Ethical Treatment of Animals, koja je objavila tajnu istragu o lokaciji Kumberland u novembru 2021. .

O sudbini biglova će možda biti potrebno potpuno suđenje da se odluči, osim ako dve strane ne postignu kompromis po pitanju njihove prodaje ili poklanjanja, rekao je Mun na saslušanju.

Zamolio ih je da pokušaju da se dogovore dok on vaga da li da odobri vladi preliminarnu zabranu kojom bi pse zadržali u Kamberlendu tokom suđenja.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Science