Švedska pristala da izruči jednog čoveka Turskoj

Švedska vlada saopštila je u četvrtak da je odlučila da Turskoj izruči čoveka koji se traži zbog prevare, što je potez koji je usledio nakon što su Švedska i Finska potpisale sporazum sa Ankarom o saradnji na ekstradiciji za pridruživanje NATO-u.

Nakon potpisivanja sporazuma i povlačenja prigovora na ulazak nordijskih zemalja u NATO, Turska je predala spisak desetina osumnjičenih za koje želi da budu izručeni, uključujući osumnjičene članove kurdske militantne grupe PKK.

Ali čovek kojeg će Švedska da izruči Turskoj izgleda nije povezan sa PKK, iako je bio na listi imena koja je Turska predala Stokholmu, navodi švedska televizija SVT.

Taj muškarac, turski državljanin, osuđen je u Turskoj na 14 godina zatvora zbog prevare sa kreditnim karticama, ali je u pritvoru u Švedskoj poslednjih godinu dana.

Turski državljanin je pred Vrhovnim sudom Švedske tvrdio da je nepravosnažno osuđen u Turskoj jer je prešao na hrišćanstvo, odbio vojnu službu i ima kurdsko nasleđe. Ali Vrhovni sud je odlučio da prođe sa ekstradicijom.

Ovo je normalna, rutinska stvar … Vrhovni sud je ispitao to pitanje, kao i obično, i zaključio da nema prepreka za ekstradiciju – rekao je švedski ministar pravde Morgan Johanson.

U međuvremenu turski Daily Sabah recenzira sporazum:

U sporazumu koji su Švedska i Finska potpisale na samitu NATO-a u Madridu krajem juna, dve zemlje su se složile da „ekspeditivno i temeljno“ razmotre turske zahteve za ekstradiciju.

Erdogan je rekao da je Švedska dala „obećanje“ da će izručiti „73 terorista“.

Turska je frustrirana nedostatkom napretka u pogledu ekstradicije i upozorila je da bi turski parlament i dalje mogao da blokira pridruživanje Švedske i Finske NATO-u. Još nije jasno da li će švedska vlada pristati da izruči osumnjičene članove PKK jer je pod intenzivnim domaćim pritiskom da to ne učini.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji