Svet na ivici katastrofe! Bajden potpisao zakon: Ukrajini neograničeno oružje

Američki predsednik potpisao zakon kojim se Ukrajini omogućava neograničeno slanje oružja, i to bez odobrenja Kongresa.

Svet je korak bliže globalnom ratu nakon najnovijeg i, po mnogima, neočekivanog poteza Džoa Bajdena, predsednika SAD, koji je potpisao zakon kojim se Ukrajini omogućava neograničeno slanje oružja i to bez odobrenja Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Predstavnički dom usvojio je predlog zakona za pomoć Ukrajini sa 368 glasova „za“ prema 57 protiv, prenosi agencija Rojters.

Predlog zakona je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da brzo reaguje, a potom bi predsednik DŽozef Bajden trebalo da ga potpiše.

Bajden je pre dve nedelje zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali su poslanici odlučili da povećaju vojno i humanitarno finansiranje.

 Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu sopstvenu nacionalnu bezbednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu – rekla je demokratska predstavnica Roza De Lauro.

Bajden je pozvao Kongres da se ubrza procedura kako bi mogao da potpiše zakon.

Neki republikanci su se usprotivili zakonu i kritikovali demokrate zato što prebrzo šalju previše dolara poreskih obveznika u inostranstvo.

Ambasodrka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova apelovala je na pomoć i demokratskim i republikanskim senatorima tokom njihovih sastanaka.

Napominje se da dokument uključuje povećanje finansiranja ovlašćenja predsednika na 11 milijardi dolara. Takva odluka omogućiće Bajdenovoj administraciji da šalje vojnu opremu i oružje iz američkih zaliha. To je svakako jedan od glavnih načina za brzo snabdevanje Ukrajine vojnom opremom.

 

Zakon zasnovan na programu iz Drugog svetskog rat

U pitanju je Zakon o zajmu i najmu za odbranu demokratije u Ukrajini. Zasniva se na programu iz Drugog svetskog rata čiji je cilj bio da se pomogne saveznicima u Evropi (uključujući i tadašnji SSSR) da se suprotstave Adolfu Hitleru.

Оvaj zakon daje američkom predsedniku ovlašćenje da postigne brze sporazume sa Ukrajinom, kao i sa drugim istočnoevropskim zemljama o isporuci oružja i opreme. Zakonom se zaobilazi odobrenje Kongresa  kao i brojna birokratska pravila.

Zakon je prvi put u martu 1941. potpisao predsednik Frenklin Delano Ruzvelt, devet meseci pre nego što su SAD ušle u Drugi svetski rat. Tako su zahvaljujući zakonu saveznici do septembra 1945. dobili oružje vredno 50 milijardi tadašnjih dolara (današnja vrednost 80 milijardi dolara).

 Potpisujem zakon koji pruža još jedno važno sredstvo koje direktno podržava vladu Ukrajine i ukrajinski narod i njihovu borbu za odbranu zemlje i demokratije od Putinovog brutalnog rata. Cena borbe nije mala – rekao je Bajden u Ovalnom kabinetu.

Ukrajina sada ima mogućnost da zatraži hitno i ubrzano slanje oružja ili drugu pomoć vezanu za bezbednost.

SAD su od početka ruske invazije u šest navrata odobravale slanje vojne pomoći Ukrajini.

Poslednji zahtev predsednika Bajdena jeste da se odobri paket pomoći vredan 33 milijarde dolara. Ovaj paket je vrednosti oko polovine ovogodišnjeg ruskog vojnog budžeta.

Od početka sukoba u Ukrajini, sve strane upozoravaju da je svet na ivici trećeg svetskog rata. Samo jedan pogrešan potez može da dovede do apokalipse.

Na to su upozoravali ruski predsednik Vladimir Putin i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji/Reuters