Velika vojna vežba pred vratima Rusije sa: 45 aviona i 4600 vojnika

Velika vojna vežba u kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD i saveznika počinje u četvrtak, 12. maja, na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji, a cilj vežbe je da se provere NATO snage za slučaj da se ukrajinska kriza prelije na prostor Balkana ili istok Evrope.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vežba pod nazivom „Brzi odgovor 22“ počinje desantiranjem ojačanog bataljona iz američke 173. padobranske brigade na Krivolak.

U vežbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

„Senka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vežbi. Jasno je da se radi o proveri NATO za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku“, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Portal dodaje da je centralno mesto vežbe poligon Krivolak, jer je on uređen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru osim desanta biće prikazana neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće američki jurišni avioni A-10 iz Nacionalne garde Merilenda, a na aerodromu Petrovec stigli su i helikopteri Činuk i Blek houk iz Amerike kao i Apač iz Velike Britanije.

Vežba će trajati do 20. maja a predstavlja deo međunarodne vežbe organizovane pod istim imenom ovog proleća u regionu Arktika, Baltika i Balkana.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji