Makron: Predlaže novi evropski entitet

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da se zalaže za novi tip „političke evropske zajednice” koja bi omogućila zemljama van Evropske unije, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže „osnovnim evropskim vrednostima”.

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Makron je svoj reizbor prošlog meseca nazvao signalom da Francuzi žele više Evrope.

Ali on je jasno stavio do znanja da će želja Ukrajine da se pridruži bloku potrajati nekoliko godina i kao rezultat toga treba dati određenu nadu u kratkoročnom periodu.

Рафинерија код комшија заврће вентил без руске нафте

Čak i ako joj sutra dodelimo status kandidata, svi savršeno dobro znamo da bi proces da joj se omogući da se pridruži zaista potrajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija.

Umesto da obori stroge standarde kako bi se omogućilo zemljama da se brže pridruže, Makron je predložio stvaranje paralelnog entiteta koji bi mogao da se dopadne zemljama koje teže da se pridruže bloku ili, očigledno misleći na Britaniju, zemljama koje su napustile uniju.

Дневни Ведски Саветник (Уторак, 10.05.2022.)

On je rekao da će ova „evropska politička zajednica“ biti otvorena za demokratske evropske nacije koje se pridržavaju njenih osnovnih vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

Pridruživanje njoj ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU – rekao je on.

Niti bi bio zatvoren za one koji su ga napustili.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters